Vijesti 02.08.2021.

BOŠNJAČKI POVRATNICI U ŠOKU: U Nevesinju osvanula poruka “Nož, žica, Srebrenica”

ČITANJE: 1 minuta

Poruka “Nož, žica, Srebrenica” ispisana na starom autobuskom stajalištu u selu Hrušta kod Nevesinja šokirala je bošnjačke povratnike u ovoj hercegovačkoj opštini.

Poruka sa znakom četiri S i krstom ispisana je na ranije nacrtanoj državnoj zastavi.

Poruka je ispisana u noći sa 31. jula na 1. avgust. Povratnici su u potpunoj nevjerici jer se vandalizmi ovakve vrste već duži vremenski period nisu dešavali na području Nevesinja.

“Mi ovu poruku, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, shvatamo kao krajnje ozbiljnu prijetnju. Svakako da osjećamo strah. Poruke su anticivilizacijske i krajnje ružne”, ističe Džemal Šendro, jedan od mještana sela Hrušta.

Prema njegovim riječima, mještani su obavijestili Centar javne bezbjednosti u Nevesinju, a dežurna ekipa je izvršila uviđaj i sačinila zapisnik.

Šendro izražava nadu da će vinovnike ovog  čina što prije otkriti i identificirati, a njihova imena i motive javno objelodaniti.

On je pozvao Bošnjake u ovom kraju da ostanu mirni i suzdržani, ali i da budu oprezni, prenosi Klix.ba.

“Moramo ostati ustrajni i neustrašivi. Mržnja mora biti poražena! Ona nikome ne donosi dobro. Pravda i istina su najveći civilizacijski ideali i dugoročno gledano jedina su perspektiva suživotu i koegzistenciji naroda i građana u Bosni, a posebno u Hercegovini”, poručio je Šendro.

Mještani, dodao je, od lokalne vlasti očekuju da će osuditi ovaj vandalizam, izazivanje nacionale netrpeljivosti te da će se tim osudama pridružiti srpski povratnici u dolinu Neretve, pogotovo oni na području Mostara, navodi se u saopštenju povratnika u ovo nevesinjsko selo.

(N.S)

Oznake: Nevesinje