Božena Kapisoda (73): Frizerka duže od pola vijeka

bozena kapisoda
bozena kapisoda
Božena Kapisoda iz Banjaluke slavi jubilej – 55 godina frizerskog rada, a od kojih 35 u vlastitom salonu.

Iako su joj 73 godine, od friziranja vjernih mušterija ne odustaje, kao ni oni od njenih usluga, te kod Božene pojedini dolaze još od davne 1961. godine.

Ova dama prisjetila se svojih početaka kod “Berberina” u Gospodskoj ulici, a o njenim frizerskim sposobnostima govori i to što je prvu nagradu dobila nakon svega dva mjeseca šišanja i friziranja.а

– Znala sam da ujutro imam punu radnju mušterija, koje su me čekale da otvorim, a kada je Nova godina otvarala sam salon u dva sata poslije ponoći- prisjeća se Božena početaka.

Frizerske vještine sticala je i pokazivala na mnogim takmičenjima i edukacijama u Evropi, o čemu svjedoče diplome iz Beča, Londona, Pariza, a na frizerskim takmičenjima u Banjaluci bila je glavni član žirija.

Za trendove kada je riječ o frizurama kaže da se nisu puno mijenjali, te da se moda uvijek vraća.

Priča da joj žene danas uglavnom dolaze na feniranje, talase i punđe, a po umijeće pravljenja talasa ili velni i punđi pročula se i kod mladih, koji su joj sve češće mušterije.

Kada je u pitanju njen izgled, kaže da je sama zadužena za frizuru, te da je kod frizera išla samo za svoju svadbu.

Među brojnim uspomenama prisjetila se i one manje lijepe, kada je zapalila frizerski salon jer je ostavila uključen fen, ali je zahvaljujući solidarnosti uspjela da ga ponovo otvori već u roku dva dana. Sjetila se i perioda kada je mušterije fenirala bez struje.

– Na plinsku peć sam sušila kosu. Puna radnja žena i svi dolaze pitati kako to radim, a fenirala sam tako da prosušim kosu, stavim četke i malo izlakiram- kaže Božena, koja je vlasnica istoimenog salona u zanatskom centru “Veselin Masleša”.

Nasljednice zanata

Kćerke Jelena Kapisoda-Tojčić i Ivana Malivojević, bez obzira na to što su završile gimnaziju i ekonomsku školu, spletom okolnosti krenule su majčinim stopama. Iako ima svoje mušterije, Božena kaže da više dođe kao savjetnica kćerkama u frizerskom radu.

(Nezavisne novine)

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.