Vijesti 24.12.2015.

Božena Kapisoda (73): Frizerka duže od pola vijeka

ČITANJE: 2 minute
bozena kapisoda
Božena Kapisoda iz Banjaluke slavi jubilej – 55 godina frizerskog rada, a od kojih 35 u vlastitom salonu.

Iako su joj 73 godine, od friziranja vjernih mušterija ne odustaje, kao ni oni od njenih usluga, te kod Božene pojedini dolaze još od davne 1961. godine.

Ova dama prisjetila se svojih početaka kod “Berberina” u Gospodskoj ulici, a o njenim frizerskim sposobnostima govori i to što je prvu nagradu dobila nakon svega dva mjeseca šišanja i friziranja.а

– Znala sam da ujutro imam punu radnju mušterija, koje su me čekale da otvorim, a kada je Nova godina otvarala sam salon u dva sata poslije ponoći- prisjeća se Božena početaka.

Frizerske vještine sticala je i pokazivala na mnogim takmičenjima i edukacijama u Evropi, o čemu svjedoče diplome iz Beča, Londona, Pariza, a na frizerskim takmičenjima u Banjaluci bila je glavni član žirija.

Za trendove kada je riječ o frizurama kaže da se nisu puno mijenjali, te da se moda uvijek vraća.

Priča da joj žene danas uglavnom dolaze na feniranje, talase i punđe, a po umijeće pravljenja talasa ili velni i punđi pročula se i kod mladih, koji su joj sve češće mušterije.

Kada je u pitanju njen izgled, kaže da je sama zadužena za frizuru, te da je kod frizera išla samo za svoju svadbu.

Među brojnim uspomenama prisjetila se i one manje lijepe, kada je zapalila frizerski salon jer je ostavila uključen fen, ali je zahvaljujući solidarnosti uspjela da ga ponovo otvori već u roku dva dana. Sjetila se i perioda kada je mušterije fenirala bez struje.

– Na plinsku peć sam sušila kosu. Puna radnja žena i svi dolaze pitati kako to radim, a fenirala sam tako da prosušim kosu, stavim četke i malo izlakiram- kaže Božena, koja je vlasnica istoimenog salona u zanatskom centru “Veselin Masleša”.

Nasljednice zanata

Kćerke Jelena Kapisoda-Tojčić i Ivana Malivojević, bez obzira na to što su završile gimnaziju i ekonomsku školu, spletom okolnosti krenule su majčinim stopama. Iako ima svoje mušterije, Božena kaže da više dođe kao savjetnica kćerkama u frizerskom radu.

(Nezavisne novine)