Biznis 05.04.2019.

Braći Marković iz banjalučke OŠ “Aleksa Šantić” nagrada za inovativnost na Digitalnom samitu

ČITANJE: 3 minute

Pametna kuća kojom se upravlja pomoću senzora, koje pokreće mobilna aplikacija, pobjednički je projekat Regionalnog takmičenja u kodiranju, održanog u okviru Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana u Beogradu, a u organizaciji British Councila.

Njegovi tvorci su Ana Marija Todorović i Nemanja Rikić, učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika. Kao nagradu, prvoplasirani tim je dobio put na međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju “Bett Show”, koji se održava u januaru sljedeće godine u Londonu.

– Zahvalni smo našim nastavnicima koji su nas podučavali i sve vrijeme nas podržavaju. Pomoću micro:bita smo naučili mnoge stvari, uz druženje i saradnju sa drugima – kaže Ana Marija, koja je u timu s Nemanjom osvojila prvo mjesto i na nedavno održanom državnom takmičenju u Sarajevu.

 

Nagradu za inovativnost osvojio je takođe tim iz Bosne i Hercegovine, dva brata Ivan i Igor Marković, učenici OŠ “Aleksa Šantić” iz Banjaluke. Inspiraciju za svoj projekat braća Marković su pronašli u želji da pomognu svojoj majci pri parkiranju, te su tako kreirali niskobudžetne parking senzore za njen auto.

Braća Marković, trećeplasirani na državnom takmičenju u Sarajevu, o micro:bitu kažu da nisu baš odmah bili oduševljeni tom spravicom.

– Trebalo nam je malo vremena da se upoznamo s micro:bitom, ali kada smo shvatili na koji način radi jako smo se zainteresirali, jer smo shvatili da je to budućnost. Od tada smo kreirali brojne projekte s njim, od kojih je najbolji ovaj kojeg smo danas predstavili – rekli su oni.

Drugo mjesto dijele timovi osnovnih škola „Faik Konica“ iz Kosova i „Blaže Koneski“ iz Makedonije, a treće je osvojio tim Osnovne škole „Marko Nuculović“ iz Crne Gore.

Učesnici su imali zadatak da naprave projekat koji će riješiti neki realan problem uz pomoć džepnog računara micro:bita. U takmičenju, koje je dio projekta British Councila “Škole za 21. vijek”, učestvovalo je ukupno 13 škola iz šest zemalja regiona.

– Danas smo imali priliku da vidimo projekte osnovaca koji su bili uključeni u pilot fazu programa provedenu u prethodne dvije godine. Zahvaljujući investiciji Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske od 10 miliona funti, sada će sve škole na Zapadnom Balkanu imati svoje micro:bit uređaje. Na ovaj način British Council će omogućiti da million učenika stekne nove digitalne vještine, kao i vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, koje zahtjeva savremeno tržište rada – rekla je Kler Sirs, direktorka British Councila za Zapadni Balkan.

Prilikom ocjenjivanja radova, žiri je u uzimao u obzir vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, kao i timski rad i vještine kodiranja.

– Pametna kuća, parking senzori, tajmer za lijekove, samo su neki od projekata kojima su mladi ljudi danas pokazali koje su sve mogućnosti rada sa micro:bitom. Najveća prednost ovog uređaja je što tehnologija više nije prisutna samo u STEM predmetima, već ima primjenu i u učenju jezika, na časovima muzičkog, istorije, geografije – rekla je Magda Vud, predsjednica žirija i šefica odsjeka za učenje u Micro:bit fondaciji.

Program “Škole za 21. vijek” uključuje sve učenike iz zemalja Zapadnog Balkana u istu platformu koja se primjenjuje u 10 zemalja vodećih u matematici i nauci.

Trogodišnji program u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana provodi British Council, a u BiH se realizuje u saradnji sa svim relevantnim ministarstvima i institucijama u polju obrazovanja. Program obuhvata preko 4000 škola u regionu, za koje obezbjeđuje sredstva, alate i obuku, kako bi svi učenici imali mogućnost da steknu vještine za budućnost.

(Srpskainfo)