Magazin 03.02.2016.

Bračni običaji u Srbiji: Djevojka zrela za udaju kad joj porastu grudi

ČITANJE: 2 minute
brak
Običaji koji su se vezivali za sklapanje braka nekada su bili mnogo drugačiji.

Uglavnom su ih sklapali roditelji po dogovoru ili kao kompenzaciju, mladoženje su se slabo pitale, a mlade još manje.

Ali, ako bolje pogledate, to i nije bilo tako davno – čudni bračni običaji važili su u srpskim selima i do prije dvadeset godina!

Evo nekih od njih:

  • Nekada se smatralo da je momak stasao za ženidbu kada mu porastu prvi brčići, a djevojka je spremna za udaju kada joj porastu grudi.
  • Čekalo se da muškarac odsluži vojsku, a da djevojka napuni 16 godina i već su roditelji mogli da prave prve planove oko vjenčanja. Ponekad se događalo da mladi stupe i ranije u brak, da se ne bi ispustila neka dobra prilika, dobar momak ili djevojka ili dobra i bogata domaćinska kuća.
  • Zbog potrebe za novom radnom snagom, golobrade mladiće su nekada ženili za starije i već zrele djevojke, koje roditelji nisu uspjeli da udaju.
  • Ako u kući ima više sinova ili ćerki, dobro se pazilo da se prvo najstariji sin oženi i najstarija ćerka uda. Međutim, nisu se svi uvijek toga pridržavali. Događalo se ranije da kad prosci dođu da prose najstariju sestru iz neke kuće, isprose mlađu, jer se ona mladoženji više dopala.
  • Svadba djece se smatrala najsrećnijim danom u životu roditelja, pa su zato oni nastojali da što bolje udaju i ožene svoju djecu. Zato su prije prosidbe išli da se dobro raspitaju o kući iz koje im dolazi zet ili snaja.
  • Smatralo se za veliki grijeh kuditi djevojku stasalu za udaju ili momka za ženidbu.
  • Momci su često težili da se ožene djevojkom iz drugog mjesta, da bi im žena bila izvan uticaja majke. Djevojke su sa druge strane, ipak više voljele da se udaju u svom mjestu da bi bile blizu majke i da bi ona mogla da im se nađe radi savjeta i pomoći.
  • Kada momak i djevojka stasaju za brak, na raznim seoskim i crkvenim saborima tokom ljeta, prisluškujući želje svoga srca, ali i savjete roditelja i prijatelja, biraju sebi “partiju” za brak. Ono što se preko ljeta na saborima pripremi, to se s jeseni i sprovede u djelo.
  • U tim vremenima djeca su se rijetko kada išta pitala u vezi sa tim, a nije bilo malo slučajeva da su se budući muž i žena upoznali tek na sam dan vjenčanja, za razliku od danas kada su roditelji sve češće posljednji koji saznaju za planove svoje djece.
  • Izgleda da se kod nas ne može drugačije, nego iz krajnosti u krajnost!

(NN)