Magazin 24.04.2016.

Brada kao simbol dominacije nad drugim muškarcima

ČITANJE: 1 minuta
brada
U čemu leži poenta nošenja brada sa evolutivnog aspekta? Djeca, žene i većina muškaraca djeluje savršeno dobro i bez njih. U čemu je onda tajna koju dijele bradati muškarci?

Ova tajna je dovoljno skrivena da je čak ni ljubitelji brada često ne razumiju do kraja ili je jednostavno nisu ni svjesni. Na prvu, vrlo je jednostavno pretpostaviti kako je riječ o skretanju pažnje suprotnog spola, ali posljednja istraživanja kažu kako to nije slučaj.

Ustvari, brada ima korijen u želji za pažnjom suprotnog pola, ali ne kao poruka ženama. Brada je, piše BBC, zapravo poruka drugim muškarcima.

Ženska pažnja se, uprkos uvriježenom mišljenju, ne zadržava previše na neobrijanom licu. Da, ono svakako određenom broju žena djeluje privlačnije od čisto obrijanog, ali taj procenat je nedovoljan kako bi se zaključilo da muškarci puštaju bradu zbog ženskih pogleda.

Istraživači zato predlažu kako je posrijedi sekundarni tip seksualne selekcije. Naime, kako bi se uspješno razmnožavali, životinjama, uključujući čovjeka, često nije dovoljno biti samo privlačan suprotnom polu – mora postojati nadmetanje među pripadnicima vlastitog pola.

Posljednja istraživanja objavljena u listu Oxford Journals sugerišu da i žene i muškarci duboki glas i bradu smatraju simbolom snage i agresivnosti. Dakle, nije riječ o nužnoj privlačnosti koliko o dominaciji nad drugim muškarcima.

Da bi lakše shvatili, sličan scenarij postoji i među ženama, a to je nošenje šminke. Iako dobra šminka ne znači nužno i privlačniju ženu, šminku percipiraju druge žene koje istu često shvataju kao izraz dominacije među pripadnicama vlastitog pola.

(Klix)