Vijesti 25.05.2016.

Bradina: Služen parastos za 48 stradalih Srba

ČITANJE: 4 minute

Paroh konjički jerej Milan Bužanin rekao je Srni da se ovaj pomen održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U ime predsjednika Republike Srpske vijenac na spomen-obilježje položio je njegov lični izaslanik Miladin Dragičević.

Bužanin sa žaljenjem konstatuje da porodice srpskih žrtava u Bradini i okolnim selima u opštini Konjic i nakon 24 godine čekaju istinu i pravdu.

Pomenu su prisustvovali predstavnici Pravoslavne crkvene opštine Konjic, preživjeli i protjerani Srbi iz konjičkog sela Bradina, predstavnici institucija Republike Srpske i srpski članovi zajedničkih institucija BiH.

Svetu liturgiju i parastos nevinim srpskim žrtvama u obnovljenom hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović uz sasluženje sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i Mitropolije dabrobosanske, nakon čega su prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježje srpskim žrtvama otadžbinskog rata u BiH.

Među gostima bili su i šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, narodni poslanik Zoran Pologoš, koji je i predsjednik Udruženja Srba iz Konjica, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, predstavnici udruženja Srba proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici kabineta potpredsjednika Federacije BiH i opštine Konjic.

Predstavnici institucija Republike Srpske sve ove godine ističu da je zločin u Bradini bio planski, što najbolje govori o karakteru rata u BiH.

Prema Srninim saznanjima, MUP Republike Srpske do sada je podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u mjestu Bradina kod Konjica počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Nakon istrage i prikupljenih dokaza nepobitno je utvrđeno da su pripadnici muslimanskih oružanih snaga planirali, organizovali i izveli akciju u kojoj su Bradina i okolna sela uništena i etnički očišćena od srpskog stanovništva.

Prema istom izvoru, 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno najmanje 38 identifikovanih srpskih žrtava, izvršeno je pet silovanja, dok je više stotina Srba protivpravno lišeno slobode i odvedeno u logore, najviše u Čelebiće.

Preostalo srpsko stanovništvo protjerano je sa svojih ognjišta, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

Na taj način pripadnici muslimanskih oružanih formacija počinili su više krivičnih djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva, a dokazano je da se u vezi sa uništenjem Bradine i okolnih srpskih sela u opštini Konjic radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdi policija Srpske.

Preživjeli Srbi iz Bradine sa očajem se svake godine sjećaju da su tih strašnih dana svuda bila tijela njihovih najmilijih koji su pobijeni, kao i da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Cigane koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela.

Tragični bilans iznosi 54 mrtvih za tri dana, a u logorima je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet lica još uvijek traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci. Prije rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika.

Hram Svetog Vaznesenja Hristovog u Bradini kod Konjica sagrađen je 1938. godine trudom i prilozima mještana na čelu sa tadašnjim parohom Jovanom Slomovićem, porijeklom iz Čajniča.

Najveći ktitor je bio Vlad ili Vladimir Olšanski, porijeklom Čeh, koji je bio inženjer na izgradnji željezničkog tunela u blizini hrama, pa je davao materijal i mašine koje su bile potrebne graditeljima.

Hram je demoliran, a zatim uništen za vrijeme građanskog rata u BiH.

Trudom nekadašnjih žitelja ovog mjesta koji sada žive u izbjeglištvu, većinom u Srbiji i drugim mjestima BiH, dok neki žive u inostranstvu, obnovljena je spoljašnost hrama i postavljen novi krov te je na taj način spriječeno dalje propadanje.

Sveta liturgija služi se jednom godišnje, i to na današnji dan, jer u Bradini ne živi više niko od pravoslavnih.

(Agencije)