Vijesti 24.03.2016.

Bramerc: Karadžić ne bi bio osuđen bez Haškog tribunala

ČITANJE: 2 minute
bramerc
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc smatra da je taj sud odigrao bitnu ulogu u jačanju pravosudnih sistema na području bivše Jugoslavije i da bez njega nikad ne bi bili osuđeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Slobodan Milošević.

-Da nije bilo Haškog suda Radovan Karadžić ne bi bio osuđen- rekao je Brmerc u intervjuu francuskom listu Mond uoči današnjeg izricanja presude Karadžiću pred Trbunalom u Hagu.

Bramerc je uvjeren da su suđenja u Hagu “korak koji daje izglede za pomirenje na prostoru bivše Jugoslavije”.

Na pitanje šta očekuje od presude Karadžiću, on je rekao da “svaki put kad se izrekne neka presuda u Hagu, neki viču da je to pobjeda, a drugi osuđuju nepravdu” što je “znak da je problem u korijenu sukoba i dalje prisutan”.

-Taj nacionalizam se više ne iskazuje oružjem, ali je i dalje tu, pritajen- rekao je Bramerc.

Smatra da “pomirenje mora doći iznutra iz same zajednice žrtava, zajednice počinilaca i odgovornih političara” i naglasio je da je to “jedan od krupnih problema danas na prostoru bivše Jugoslavije”.

-Još ima previše neodgovornih političara koji se poigravaju sjećanjima na prošlost- rekao je glavni tužilac Haškog tribunala i dodao da je “ubijeđen da su suđenja etape koje daju izgleda za pomirenje” iako mu se “čini da je situacija gora nego prije nekoliko godina”.

-Mi u tužilaštvu imamo devet miliona strana dokumenata o sukobu u bivšoj Jugoslaviji i te arhive su tu zauvijek i mogu biti suprotstavljene onima koji pokušavaju da ponovo ispišu istoriju kroz nacionalističke naočari- rekao je glavni haški tužilac.

Rekao je da da se “ne treba čuditi što neki pojedinci ne žele da se istrage nastave” i što su “solidarni s optuženima”, napominjući da se to ne odnosi samo na srpsku sredinu.

Uz ocjenu da se situacija posljednjih godina pogoršala, Bramerc je naveo primjer generala Lazarevića “koji je poslije izdržane kazne kao junak dočekan od članova vlade u Beogradu” uz riječi da je to “veliki dan za Srbiju”.

-Kad to vidim, kažem da je u pravnoj državi nezamislivo da ministar pravosuđa tako neodgovorno reaguje- dodao je tužilac za pariski Mond.

(N1)