Svijet 08.06.2021.

BRAMERC: Ovo nije presuda Srbima, već samo Ratku Mladiću

ČITANJE: 2 minute

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas, nakon izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću na doživotni zatvor, da to nije presuda srpskom narodu, već da je ta krivica jedino njegova.

U saopštenju objavljenom na sajtu IRMCT Bramerc je rekao da je „došlo vrijeme da prihvatimo istinu i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u savremenoj istoriji“, i da je „namjerno koristio svoj položaj vojnog zapovjednika za napade na nevine civile“, koji su, kako je rekao, „ubijani, mučeni, silovani i proterivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i vjere, prenose agencije.

– U trenutku kada je imao moć života ili smrti nad hiljadama nevinih muškaraca i dječaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpunu eliminaciju i počinio genocid. Mladića bi trebali da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na listu najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u istoriji – smatra Bramerc.

Kako je rekao, završetkom ovog predmeta, žrtve i preživjeli bi trebalo da budu u prvom planu.

Istovremeno, Bramerc se zahvalio diplomatskoj zajednici i medijima koji su podržavali rad Suda duže od dvije decenije.

– Širom bivše Jugoslavije i dalje treba istražiti i procesuirati hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Sada je odgovornost na domaćim tužiocima i sudijama da nastave ovaj posao, a Tužilaštvo se obavezalo da će im pružiti punu podršku. Zajedno, možemo obezbijediti to da sve žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji dočekaju da vide kako oni koji su im nanijeli nepravdu odgovaraju za svoje zločine – zaključio je Bramerc.

(SB)

Oznake: Serž Bramerc