Politika 26.10.2015.

Branislav Borenović: Spreman sam da preuzmem PDP, Dodika ćemo poslati u istoriju

ČITANJE: 4 minute
Branislav Borenovic
Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je za Banjaluka.net da je spreman da preuzme poziciju predsjednika ove partije!

Dan nakon što je Mladen Ivanić potvrdio spekulacije da se na predstojećem stranačkom saboru neće kandidovati za predsjedničku poziciju, Borenović tvrdi da je osnivač i aktuelni predsjednik PDP-a ovim potezom pokazao lidersku veličinu ali i bacio rukavicu u lice lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

U intervjuuu za Banjaluka. net, Borenović tvrdi da je u ovom trenutku za izlazak iz političke krize – nastale nakon posljednje sjednice Narodne skupštine – najbolje rješenje vanredni izbori i formiranje prelazne vlade, uključujući i izborni nivo za predsjednika Republike.

Borenović ističe da Dodik mora postati politička prošlost i navodi da je to jedini spas za RS.

– Ivanić je juče i zvanično potvrdio da se povlači sa čela partije. Vi ste već viđeni kao budući predsjednik PDP-a?

BORENOVIĆ: Još uvijek se ne zna ko će biti predsjednik PDP-a, a mi ćemo u skladu sa našim internim aktima, kandidovati predsjednika stranke. Što se mene tiče, u partiji sam od njenog osnivanja – 1999. godine, a moja članska karta, ilustracije radi, nosi broj 9. Učio sam, gledao kako sve to izgleda i spreman sam da prihvatim poziciju predsjednika, ukoliko me podrže članovi PDP-a kako bi zajedno sa njima stvarali bolju Srpsku.

– Koji su razlozi za Ivanićevo povlačenje?

BORENOVIĆ: Ovim potezom, Ivanić je pokazao veliku lidersku veličinu, jer je nakon 16 godina rukovođenja strankom spreman da prepusti partiju mlađim ljudima i novoj generaciji političara. Na taj način, on pokazuje da je daleko zreliji od mnogih lidera u ovoj zemlji, ali isto tako baca rukavicu u lice Miloradu Dodiku da se i on izjasni da li će davati šansu drugim ljudima. Ivanić smatra da se treba dati šansa mlađima ljudima, ali i da PDP nije partija jednog čovjeka nego organizacija u kojoj stalno treba da bude novih svježih ideja. Naprosto, on misli da je to logičan i prirodan proces koji je, uostalom, uobičajen u svim razvijenim zemljama, pa ne vidim zašto ne bi bio i ovdje. Bez obzira na to, Ivanić će i dalje biti politički aktivan, a, uostalom on je i srpski član Predsjedništva BiH. U budućnosti, Ivanić će biti počasni predsjednik PDP-a i sa te pozicije imaće više vremena za razvoj vrstu generalnih politika unutar RS i BiH.

– Juče ste se založili za održavanje vanrednih izbora i formiranje prelazne vlade. Zanimljivo je i da je šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković  prije neki dan rekao – “bolje vanredni izbori nego ulica”. Da li to znači da i SNSD razmatra tu opciju?

BORENOVIĆ: Republika Srpska je u velikoj političkoj, ekonomskoj i moralnoj krizi. Na sceni imamo dva suprotstavljena bloka koji na razvoj Srpske gledaju na potpuno drugačiji način. SNSD, na čelu sa Dodikom, usmjeren je na  kriminalizaciju i privatizaciju budžeta u interesu nekoliko porodica. S druge strane, mi se zalažemo za to da Srpska postane razvijeno demokratsko društvo, bazirano na slobodi tržišta i ravnopravnosti svih građana. Kad se iscrpe sva druga demokratska rješenja, kriza se može riješiti samo raspisivanjem izbora, i to i za predsjednika Republike i za Narodnu skupštinu. Sve ostalo će biti mrcvarenje i vrlo teško provodivo.

– Šta bi donijelo formiranje prelazne vlade?

BORENOVIĆ: Pozivam Milorada Dodika da građane na izborima pita da li podržavaju njegovu politiku. Isto tako, pozivam sve ostale političke partije da se na vanrednim  izborima  pitamo građane na izborima da li podržavaju kriminalizaciju RS ili normalizaciju ovog društva.

– Jesu li protesti izvjesni ili posljednja opcija? Dodik kaže da ga “baš zanima kako će izgledati taj crnogorski scenario”, aludirajući da opozicija nema dovoljno moći da organizuje proteste značajnijeg kapaciteta?

BORENOVIĆ: Kada su protesti u pitanju, uvijek ću poštovati usaglašeni stav Saveza za promjene, dok god imamo mogućnost pravljenja dogovora unutar opozicije. Lično, zagovornik sam žestokih odgovora na režimsko ponašanje vlasti, ali ću poštovati ono što se svi zajedno dogovorimo. Moj stav je dugo već poznat. Dodika je pregazilo vrijeme i on treba što prije otići u političku prošlost i to bi bio spas za Republiku Srpsku.

– Proteklih mjeseci, dosta se govorilo i o želji PDP-a da vas nominuje za zajedničkog kandidata opozicije za gradonačelnika Banjaluke? S druge strane, lider NDP-a Dragan Čavić ne krije tu želju?

BORENOVIĆ:  Najvažnije je da unutar Saveza za promjene svi težimo zajedničkom kandidatu, ne samo kad je u pitanju Banjaluka, nego svim opštinama i gradovima, ili bar većina njih. Kad je riječ o Banjaluci, spreman sam za dogovor unutar Saveza za promjene. Vrijeme da se ne ponavljaju stare greške i da imamo zajedničkog kandidata opozicije koji će Banjaluku voditi onako kako treba. Ko god to bio.

(Banjaluka.net)