Politika 07.10.2022.

BRATIĆ: Potpuno rahat čekam izborne rezultate

ČITANJE: 3 minute

Senad Bratić (SDA) prema trenutnim izbornim rezultatima vodi u utrci za potpredsjednika Republike Srpske, sa 10.563 do sada ostvarnena glasa. Iza sebe je ostavio Ćamila Durakovića za kojeg je glasalo 8.272 birača, i koji tvrdi da je došlo do krađe izborne volje građana. Ovo pitanje Bratić nije želio opširno komentarisati, naglašavajući da su potrebni dokazi, te da je on “potpuno rahat”.

Po pitanju, još uvijek, nepotpunih rezultata sagovornik N1 Senad Bratić je jako optimističan – čeka na glasove poštom i u odsustvu. Očekuje da će se razlika između njega i protukandidata povećati.

S druge strane, njegov protukandidat Ćamil Duraković, skoro je napisao kako je “šteta od falsifikovanja izbora, odnosno krađe legalne, legitimne, iskrene izborne volje građana višestruka je i teško saglediva”.

“Zvornik je pored Doboja i Janje, gnijezdo izbornog inžinjeringa… Nigdje se vlastiti narod ne ponižava, govorim za Bošnjake, kao u ova tri velika povratnička mjesta”, stajalo je, između ostalog, u statusu ovog kandidata objavljenom prije dva dana.

Stav po ovom pitanju N1 je tražio i od Bratića.

“Za takvu priču se moraju imati argumenti i dokazi. Meni je sporno samo jedno mjesto gdje će se izbori ponoviti u nedjelju. Što se mene tiče, ja sam potpuno rahat. Ovo pitanje su moji protukandidati zloupotrijebili, želeći da opravdaju svoj izborni rezultat”, odgovorio je.

Ipak, primjećeni su čudni rezultati na nekoliko mjesta gdje su gdje su Bošnjaci većina, a ubjedljivi pobjednici su bili Dodik i Cvijanović.

“Bilo je mjesta gdje su Bošnjaci većina, a gdje smo moje kolege i ja izgubili od Trivić ili Dodika. Međutim, s obzirom da 23 godine živim ovdje, znam u kakvim okolnostima povratnici žive i znamo da su rezultati izbora rezultati pritisaka. Primjetio sam da je na jednom biračkom mjestu u Bužimu Borjana Krišto imala preko 60 glasova, a tamo su skoro svi glasači Bošnjaci”, konstatovao je Bratić dodajući kako će ovo pitanje prepustiti nadležnima.

SDA, čiji je Bratić član, za NSRS je nastupala u okviru koalicije Pokret za državu. Da li je zadovoljan rezultatom?

“Nadam se da će ovaj rezultat biti i te kako uvećan glasovima putem pošte, te da će nakon prebrojavanja postati i politički faktor u ovom entitetu”, dodao je.

Da li je za Bošnjake u RS važnija pobjeda vlasti ili opozicije?

Kratko je komentarisao i odnos vlasti i opozicije u ovom entitetu, među kojima, kako je rekao, ne vidi veliku suštinsku razliku u pristupu ka Bošnjacima važnim stvarima, poput jezika, nacionalne grupe predmeta, poštovanja međunarodnih sudova pravde..

“Ne gledam ih kao poziciju i opoziciju, oni su više konkurencija u tome ko će doći do vlasti. Stvarna opozicija biće Pokret za državu – formiran da ojača ustavnu poziciju države”, naveo je.

Podsjetimo, prema trenutnim rezultatima CIK-a Pokret za državu je ostvario 25.191 glasa, prenosi N1.

(SB)

Oznake: Senad Bratić