Vijesti 02.03.2016.

Brčko: Klizište prijeti školi

ČITANJE: 1 minuta
brcko kliziste
Kiša koja je ovih dana padala aktivirala je klizište u brčanskom naselju Gornja Skakava. Popucali su zidovi na objektu mjesne zajednice, a pukotine su se pojavile i na školskom igralištu, ispod zgrade. Ugožena je i zgrada škole koja se nalazi u neposrednoj blizini.

– Ovo klizište je aktivno od 2014-te kada su bile one poplave, ali je stajalo. Negdje od 15. februara ove godine, ponovo je krenulo i svaki dan imamo problem, svaki dan imamo promjene na zgradi, a i na tlu- izjavio je Niko Lamešić, predsjednik MZ Gornja Skakava.

Igralište se koristi samo kad se mora i to uz veliki oprez, kažu nastavnici, koji ne kriju zabrinutost. Kako saznajemo, školu, koju pohađa 26 đaka od prvog do petog razreda, za sada neće zatvarati.

Na lice mjesta odmah su izašli nadležni u vladi distrikta, a o svemu je obavješten i inspektorat. Kažu da će klizište da saniraju.

– Do kraja sedmice ćemo pozvati ljude sa geološko-rudarskog fakulteta iz Tuzle pa da vidimo, prvo privremeno, šta možemo uraditi u nekom kratkom roku i da onda uradimo gromehaniku i elaborat i da projektovanje i reviziju projekta uradimo što prije. U ova dva objekta je uloženo značajnih novčanih sredstava- ističe Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta.

Na području distrikta registrovano je 131 klizište. Situacija je najalarmantija u Gornjoj Skakvi i u naselju Rašljani gdje je klizište direktno ugrozilo šest kuća.

(Atv)