Politika 21.10.2015.

Briks neće Kosovo u Unesku

ČITANJE: 2 minute
unesko
Srbija je aktivirala sve diplomatske mehanizme da obezbijedi minimum 50 glasova članica Uneska, kako bi se spustila rampa za članstvo Prištine u ovoj organizaciji.

Ukoliko Srbija dođe do ove “kritične mase” podrške, velike su šanse da Priština ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu za stolicu u Unesku, ukoliko Izvršni savjet ovo pitanje proslijedi na odlučivanje Generalnoj konferenciji početkom novembra, što bi značilo da se cela stvar odlaže za minimum dvije godine.

Cijeli državni vrh i srpska diplomatska služba u stalnom su kontaktu sa rukovodstvima na desetine zemalja, koje trpe velike pritiske moćnih država, sponzora kosovske nezavisnosti. Šefovima država, premijerima i šefovima diplomatija šalju se pisma u kojima se upozorava da bi prijem Prištine bio opasan presedan.

Predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, gotovo svakodnevno, i u ličnim kontaktima sa mnogim svjetskim liderima, pokušavaju da obezbijede što širi front u Unesku protiv prijema Prištine. Vučić je i tokom prethodne noći, samo nekoliko sati prije odlučivanja u Unesku, u telefonskom razgovoru sa premijerom jedne uticajne države zatražio podršku u Unesku:

– Naše šanse na Izvršnom savjetu nisu velike, mnogo su veće na Generalnoj konferenciji. Ulažemo ogroman napor i nastavićemo borbu. Za Srbiju je ulazak Kosova u Unesko neprihvatljiv – rekao je Vučić.

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrđuje za “Novosti” da je u toku opsežna diplomatska ofanziva protiv prijema Prištine u Unesko i da su na mnoge adrese poslata objašnjenja pozicija Srbije:

– Naši ambasadori i diplomate u inostranstvu svakodnevno razgovaraju sa zvaničnicima zemalja u kojima su na službi. Matematika nije na našoj strani, ali jesu mnoge uticajne zemlje. To su, između ostalih, sve zemlje Briks – Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika i Brazil – ali i Kuba, Argentina, Španija…

(Novosti)