Politika 04.03.2019.

BRISEL: Dodik uručio Hanu i Mogerinijevoj odgovore BiH na pitanja iz Upitnika EU

ČITANJE: 6 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas u Briselu uručio je evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Uručenju odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika prethodio je sastanak Dodika sa Hanom i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Nakon toga, počeo je sastanak Dodika i Hana u četiri oka, po čijem okončanju se očekuje zajednička konferencija za novinare.

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio se na političke kriterijume – 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43, poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i bezbjednost 36, te na ekonomske kriterijume 33.

Svrha dostavljanja odgovora na dodatna pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

Visoki predstavnik EU za susjedske odnose i proširenje Johanes Han rekao je danas da je u BiH potrebno što prije formirati organe vlasti radi nastavka procesa reformi.

Han je poslije sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom rekao da je greška vjerovati da nema nikakvog posla od uručivanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije do objavljivanja njenog mišljenja.

Han je dodao da je “važno da se ispune očekivanja i da se bude realan”.

“Važno je da se shvati da je naše mišljenje osnova za konačne odluke država članica”, rekao je Han i dodao da će te zemlje uzeti u obzir opštu političku atmosferu u BiH.

On je ukazao na značaj potpisivanja sporazuma o smanjenju cijene telefonskog rominga u regionu jer je to u interesu građana i da bi se pokazala korist od približavanja Evropi.

Han je naglasio da cijeni što je Dodik već drugi put za kratko vrijeme došao u Brisel da naglasi posvećenost svih političara u BiH evropskoj perspektivi.

On je izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg dolaska u BiH, planiranog do kraja mjeseca, s ciljem nastavka razgovora radi ostvarivanja zajedničkog interesa.

Han je rekao da je važno da se ima neutralna debata o ovom pitanju u organima EU, na koju ne treba da utiču evropski izbori i dodao da će mišljenje Evropske komisije biti objavljeno prije konstituisanja novog saziva Evropskog parlamenta.

“Zajednički cilj je pozitivno mišljenje i na tome se radi”, napomenuo je komesar za susjedske odnose i proširenje.

“O članstvu u EU konsenzus svih u BiH”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Briselu izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu uruči odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, istakavši da je dostizanje statusa kandidata i konačno članstvo BiH u EU opredjeljenje svih.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom istakao da dostavljanje odgovora na pitanja iz Upitnika dodatno približava BiH Evropskoj uniji, a da je članstvo u EU nešto oko čega postoji konsenzus svih u BiH.

Dodik je napomenuo da specifičan sistem odlučivanja u BiH usporava određene aktivnosti, zbog čega se ponovo pokazuje važnost uspostavljenog mehanizma koordinacije, kroz koji se došlo i do odgovara na pitanja iz Upitnika.

On je dodao da postoje i neka pitanja na koja nije odgovoreno, ali da će u BiH biti nastavljen rad i na tim temama. Dodik je podsjetio da je BiH i pred izazovom da konačno formira vlast nakon izbora održanig u oktobru prošle godine, izrazivši uvjerenje da će to biti učinjeno u ovom mjesecu.

– Očekivanja i EU su na tom planu veoma jasna – istakao je Dodik.

“Prijatelji su mi i u Moskvi i u Briselu”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Briselu da iz struktura EU formiranje vlasti u BiH ničim ne uslovljavaju, pa ni Akcionim planom za članstvo (MAP) u NATO.

“EU želi da BiH ima svoju dinamiku i da se kreće uspješno, a da bi to činila nije dovoljno da imate samo izborni dan, nego na bazi tih izbora morate da imate i legitimnu strukturu vlasti”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskom komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

On je napomenuo da su prilikom prethodnog dolaska članova Predsjedništva BiH u Brisel posebno bila istaknuta dva pitanja, a to su odgovori na Upitnik Evropske komisije, što je završeno, a da ostaje drugo, pitanje od najvišeg prioriteta – formiranje vlasti na bazi izbornih rezultata.

“Obavijestio sam sagovornike da su formirana oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da se formira Dom naroda Federacije BiH /FBiH/, te da je ostalo da se formira Savjet ministara, Vlada FBiH i nekih kantona, kao i da očekujemo da će se ove sedmice obaviti razgovori o dodatnim aktivnostima na tom planu”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naveo da je diplomate EU obavijestio da bošnjačka strana smatra da prije izbora Savjeta ministara treba dati saglasnost za Akcioni plan za članstvo /MAP/ u NATO, o čemu nema dogovora u BiH.

Dodik je ponovio da formiranje organa vlasti na nivou BiH iz struktura EU ničim nije uslovljeno.

Na pitanje novinara da li su mu bolji prijatelji u Moskvi ili Briselu, Dodik je odgovorio da su njegovi pravi prijatelji i u Moskvi i u Briselu.

“Mislim da predstavljam narod i zemlju koja mora imati dobre odnose sa svima i u regionu i na globlanom planu i u obostranom je interesu da se ostvaruju komunikacija i kontakti”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, interes za EU je iskazan kroz opredjeljenje za pristupanje EU, u čemu učestvuju i entitet i partija iz koje dolazi, a to su Republika Srpska i SNSD.

“Sa Rusijom imamo prijateljske odnose po raznim pitanjima i nastavljamo dijalog neometano, bez obzira na različite spekulacije na tom planu”, poručio je Dodik.

Navodeći da su Republika Srpska i on lično opredijeljeni za jačanje dejtonskih kapaciteta BiH, Dodik je podsjetio da je Dejtonski sporazum značajno urušen intervencijama visokih predstavnika.

“Postavljena su neka pitanja mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma i nametnuta na nivo centralnih institucija i to predstavlja problem u odnosu na ovu BiH”, napomenuo je Dodik.

Komentarišući pitanje mogućeg osamostaljenja Republike Srpske, Dodik je rekao da on “ne želi da zatvori, niti da otvori nijedno pitanje”.

“U ovom trenutku u Republici Srpskoj niko ne radi na pitanjima, kako to kažu, secesije ili bilo čega drugog, ali u Srpskoj ne treba o tome da se ćuti. Postoje očekivanja javnosti po tom pitanju, ali i nas političara koji reagujemo zato što smo dio te javnosti”, rekao je Dodik.

On je istakao da bi BiH trebalo da se vrati svojim dejtonskim, izvornim principima i da postane članica EU. “To je nešto što mi možemo da prihvatimo i na čemu možemo da radimo”, poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Briselu Hanu uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

(Srna, foto: Avaz)

Oznake: Milorad Dodik