Svijet 22.01.2023.

Brisel: Sutra razgovori o Ukrajini, ali i situaciji u Crnoj Gori

ČITANJE: 1 minuta

Ministri spoljnih poslova EU razgovarat će sutra u Briselu, između ostalog, o ratu u Ukrajini i situaciji u Crnoj Gori, objavljeno je na zvaničnoj stranici Evropske unije.

Sastankom će predsjedavati visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj, koji će pozvati ministre vanjskih poslova Austrije i Slovenije da podnesu izvještaj u vezi sa nedavnom posjetom Crnoj Gori.

U okviru diskusija o Ukrajini sastanku će se preko videolinka pridružiti i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

“Ministri će razgovarati o najnovijoj situaciji u Ukrajini i poslovima EU u tom konfliktu, uključujući vojnu podršku Brisela, pitanje odgovornosti za ruske zločine, globalne posljedice, restriktivne mjere, sigurnost hrane i energenata”, navodi se u saopštenju, prenosi Klix.ba.

Na sastanku će biti riječi i o Sahelu i priobalnim zemljama zapadne Afrike, posebno se fokusirajući na pogoršanje političke, sigurnosne i humanitarne situacije, kao i na opasnost od prelivanja sukoba na sjeverne regione.

“Sahel je i dalje prioritet za EU. Stalno pogoršanje situacije u tom regionu uticalo je na odluke i stavove bloka”, navodi se u saopćenju.

Ministri će razumijeniti mišljenja o Armeniji te situaciji u Iranu, Afganistanu, Venecueli i Etiopiji.

(Z.M)

Oznake: Birsel, diplomate