Vijesti 25.03.2016.

Brisel: Terorista držao ženu i dijete kao taoce

ČITANJE: 2 minute
brisel_policija

Terorista koji je ranjen i uhapšen u policijskoj akciji u briselskom kvartu Šarbek, držao je prije hapšenja kao taoce ženu i dijete na stanici gradskog prevoza.

To je navedeno na sajtu lista “Libr belžik” koji se poziva na neimenovanog svjedoka.

Prikazan je i snimak mobilnim telefonom koji je načinio svjedok, a na kojem se vidi kako specijalci prilaze djetetu koje ustaje i udaljava se od teroriste koji već leži ranjen na zemlji.

U današnjoj velikoj policijskoj operaciji u briselskom kvartu Šarbek ranjena je i uhapšena osoba koja je kod sebe imala eksplozivne supstance.

Prvi čovjek Šarbeka Bernard Klerfajt je kazao da je uhapšeni bio povezan i sa terorističkim napadima u utorak u Briselu i sa spriječenim napadom u blizini Pariza koji je osujećen juče.

Klerfajt je kazao da su tri eksplozije koje su se čule tokom policijske akcije bile kontrolisane. Jedan od svjedoka rekao je za televiziju RTL da je policija prišla osumnjicenom na autobuskoj stanici i zatražila da skine jaknu, kako bi provjerili da nema eksploziv vezan oko struka.

U briselskom kvartu Šarbek danas je u toku bila velika operacija policije, a belgijski državni mediji su javili da su se tokom akcije čule dve eksplozije i svjedoci naveli da je bilo pucnjeva iz vatrenog oružja, prenosi AP.

Rojters navodi da je operacija povezana sa jučerašnjim hapšenjem teroriste u Francuskoj koji je spremao napad u toj zemlji.

U Šarbeku je veliki broj pripadnika specijalne policije, oklopnih vozila i vojnih kamiona.

“Libr belžik” javlja da je jedna osoba u toj operaciji “neutralisana”, dok AP navodi da je privedena. Kvart je blokiran, a policija je u međuvremenu proširila blokirano područje i evakuisala tramvaje u toj zoni.

Francuski državljanin osumnjičen da je pripadao militantnoj mreži koja je planirala novi napad u Francuskoj uhapšen je juče, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Ovo hapšenje je pomoglo i “da se spriječi zavera u Francuskoj koja je u odmakloj fazi”, rekao je on u govoru koji je prenosila nacionalna tv, prenio je Rojters.

Osumnjičeni je uhapšen juče u stambenoj zdradi u pariskoj četvrti Aržantej, dodao je Kaznev.

Prvobitno se spekulisalo da je današnja operacija u Briselu povezana sa terorističkim napadima na aerodrom i metro u belgijskoj prestonici u utorak u kojima je poginulo više od 30 ljudi, a preko 300 je ranjeno. Nakon toga belgijska policija je sprovela brojne racije, a mediji i ovu operaciju dovode u vezu sa nedavnim napadima.

AP podsjeća da je u jednom stanu u Šarbeku ranije pronađena veliko skladište eksploziva za koje se vjeruje da je snadbijelo i teroriste koji su izveli napade u utorak.

(Agencije)