Svijet 24.11.2022.

Brisel uskratio Orbanu novac koji Mađarsku štiti od ekonomskog kolapsa: “Obuci novi šal jer sada ostaješ sam…”

ČITANJE: 4 minute

Magjar Nemzet tekst naslovljuje: “Natezanje Brisela i Budimpešte završilo remijem”. Kako se saznaje iz izvora u Briselu, EK je odlučila da ponudi Mađarskoj nešto sredstava iz fondova, uslovno, ali i dalje da ostavi ona najveća zamrznuta. Konačna odluka očekuje se idući mjesec.

Vlada Viktora Orbana našla se pod mikroskopom EK zbog trajnog kršenja evropskih standarda koji se odnose na vladavinu prava, korupciju, slobodu medija. Zbog toga je EK zaustavila isplatu sredstava iz Fonda za oporavak, ukupno 5,8 milijardi evra, te iz kohezijskih fondova. Riječ je o teškom udarcu po mađarski trezor jer je Orban računao na ta sredstva koja mu garantuju najmanje 1% rasta BDP-a. Uz to, prije godinu dana se, zbog izbora, zadužio na svjetskim finansijskim tržištima za oko pet milijardi dolara te nadao taj novac nadoknaditi sredstvima iz EU fondova. Mađarska forinta trenutno je najslabija valuta članica EU iz istočne Evrope, ekonomsko stanje se pogoršava, Vlada je počela da poduzima mjere koje udaraju male i srednje preduzetnike koji su izašli na ulice, slijedili su profesori, prenosi Jutarnji.

Orban šalje posebne izaslanike u Brisel kako bi garantovali da će Vlada preduzeti sve što je potrebno i dokazala da je predana održavanju vladavine prava, da će obezbijediti da sredstva iz fondova ne idu samo firmama povezanima s premijerom, da će ojačati kontrolu korupcije. EU je primila k znanju sve korake mađarske vlade, 17 mjera sprovedenih u kratkom razdoblju, i zatim je počela, kao profesor Baltazar, razmišljati. I domislila.

Sam Fleming, dopisnik The Financial Timesa iz Brisela, objavljuje da je EK blizu odobravanja dijela sredstava iz Fonda za oporavak nakon pandemije. Primarno zato jer ih ne bi mogli koristiti ako ne bude odobrenja do kraja godine. Rasprava o korištenju tih fondova traje od maja prošle godine. Ali, kako piše Politico.eu, ni to nije sigurno jer Mađarska mora pristati na nove mjere zaštite vladavine prava. Jednostavno, Komisija Orbanu ne vjeruje.

Sam Fleming navodi da dio sredstava iz kohezijskih fondova ostaje zamrznut jer je EK ocijenio da Mađarska nije uspjela u potpunosti da ispuni obećane reforme usmjerene na zaštitu novca EU od korupcije. Tako stanje tumači i Frankfurter Allgemeine, dok Magjar Nemzet i dalje održava na životu nade da neće doći do zamrzavanja 7,5 milijardi evra iz kohezijskih fondova, od ukupno 22 milijardi u budžeta do 2027. godine. Taj novac je gotovo pa presudan za očuvanje rasta mađarske ekonomije. Budžet Mađarske je za ovu godinu iznosio oko 60 milijardi evra, ali je u njemu došlo do znantnog povećanja socijalnih davanja koja su pomogla pobjedi Orbanve stranke Fidesz na izborima u proljeće.

Vijest je izašla na vidjelo kako bi se poslala poruka premijeru Orbanu. Prvo, da se ne protivi bilo kakvim politikama usmjerenima protiv Rusije na nivou EU jer bi se moglo dogoditi da se zamrznu i sredstva iz Programa za oporavak. Drugo, da se što prije ratifikuje ulazak Finske i Švedske u NATO jer Vlada u Budimpešti nedvosmisleno odugovlači taj proces kako bi time uslovila odluku EU (samo Mađarska i Turska nisu ratifikovale ulazak dvije nove skandinavske članice). Treće, Mađarskoj se poručuje da odustane od protivljenja 15-odstotnoj globalnoj najnižoj stopi korporativnog poreza koju su dogovorili SAD, EU i druge članice saveza demokratija, a prihvatila većina zemalja. Budimpešta će morati dobro da razmisli i o 18 milijardi evra paketa pomoći Ukrajini koji je blokirala.

Politico piše da je Mađarska u pomoć pozvala automobilske kompanije koje rade u toj zemlji, ali ni one nisu uspjele. Birokrate su bile jače. Uz to, velik broj zemalja koje su se našle na karti “velike Mađarske” s kojim se Orban nedavno pojavio oštro je reagovao na tu premijerovu nepodopštinu zbog koje gubi podršku i nekih država koje su mu bile sklone.

Politico Orbanu poručuje da stavi novi šal jer je sada sam vani na hladnom. “Mađarska je rekla da se protivi ograničenju cijena ruske nafte, ali četvorica diplomata odbacila su blokadu kao uobičajeno držanje Putinovog prijatelja Orbana – što samo po sebi dovoljno govori o tome koliko je nisko poštovanje zemlje palo u Briselu”, piše Politico. Zaključno, nije baš neki remi.

Nakon što Komisija i formalno prihvati odluku sljedeće sedmice, konačna presuda će biti na Savjetu EU koji čine šefice i šefovi država i vlada članica koji odlučuju kvalifikovanom većinom, 55% zemalja koje obuhvataju 65% stanovništva EU. Mađarska je tu bespomoćna, ako bi joj u pomoć priskočila i Poljska pa i Italija nove premijerke Đorđe Meloni, to ne bi bilo dovoljno da se sruši odluka Komisije.