Vijesti 31.03.2016.

Briselski aerodrom spreman za otvaranje, prvi letovi sutra

ČITANJE: 1 minuta
brisel aerodrom
Briselski aerodrom Zaventem, oštećen u prošlonedjeljnim terorističkim napadima, saopštio je da je “tehnički spreman” za ponovno otvaranje, ali i da će se prvi letovi u najboljem slučaju realizovati sutra uveče.

Terminal za odlazne letove je teško oštećen kad su 22. marta dvojica terorista aktivirala bombe, prenijela je agencija AFP.

“Kompanija ”Brasels erport” je dobila dozvolu od vatrogasne službe i belgijske Uprave za civilno vazduhoplovstvo za djelimično ponovno pokretanje putničkih letova na aerodromu”, navodi se u saopštenju aerodroma Zaventem.

“Aerodrom je tako tehnički spreman za ponovno pokretanje putničkih letova, pomoću privremene infrastrukture za ček-in”, koja je testirana ove nedjelje, saopštio je aerodrom.

“Vlasti, međutim, tek treba da donese zvaničnu odluku o datumu ponovnog početka rada. Do petka naveče neće biti letova sa briselskog aerodroma”, navodi se u saopštenju.

Privremena infrastruktura za čekiranje putnika je postavljena van sale za odlazne letove, a moći će da obradi 800 putnika na sat, što čini oko 20 odsto uobičajenog kapaciteta tog aerodroma.

Putnici sa dolaznih letova će i dalje uzimati prtljagu i prolaziti kroz dio terminala za dolazne letove, budući da je on “tek blaže oštećen, a već je osposobljen za ponovni rad”, naveo je aerodrom.

(NN)