Vijesti 12.12.2022.

Briselski mediji tvrde: BiH dobija status kandidata do kraja sedmice

ČITANJE: 3 minute

Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saznaju mediji sa sjedištem u Briselu. Informacija dolazi nakon preporuke Europske komisije u oktobru, kada je blok počeo posvećivati pažnju strateškom značaju regije, piše Euractiv, koji saznaje kako neki od glavnih protivnika ove odluke ipak neće stajati na putu BiH ka kandidatskom statusu, prenosi N1.

Države članice EU ove sedmice bi trebalo da potpišu nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja, u koji je Euractiv imao uvid, a koji “preporučuje davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini, uz potvrdu Evropskog savjeta, uz razumijevanje da se preduzme nekoliko koraka”.

Evropska komisija je u oktobru preporučila status kandidata BiH u sklopu svog godišnjeg izvještaja o proširenju, ali je priložila popis od osam reformskih prioriteta za koje je istaknuto da će pomoći jačanju demokracije u zemlji.

To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanje migracijama i temeljna prava.

Reformski prioriteti uglavnom se odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u svom Mišljenju o spremnosti BiH da postane kandidatska zemlja i koje država treba ispuniti u cilju otvaranja pregovora o pristupanju EU, dodaje se u tekstu uz podsjetnik da je BiH aplicirala za članstvo 2016. godine.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu ka EU”, navodi se u nacrtu dokumenta, uz naglasak da se ispune prioriteti.

Kako piše Euractiv, dugoročnim posmatračima preporuka Komisije bila je iznenađenje budući da je ovogodišnji izvještaj o proširenju zabilježilo samo ograničen napredak u BiH, posebno u izbornim reformama.

Međutim, komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je za Euractiv nakon preporuke izvršne vlasti EU da je ideja da “BiH treba dokazati da će učiniti stvari drugačije”.

Prema nacrtu dokumenta, evropski ministri će “sa zabrinutošću primijetiti sveukupni ograničeni napredak u reformama”, ali će istaknuti pozitivne korake koje je Sarajevo poduzelo u nekoliko pitanja.

Najviše se to odnosi na izmjene zakona o javnim nabavkama, upravljanje javnim finansijama, imenovanje četvoro nedostajućih sudijaa te ratifikaciju nekoliko sporazuma EU o istraživanju, civilnoj zaštiti i saradnji s EUROPOL-om.

“EU očekuje da se brzo uspostave funkcionalna zakonodavna tijela i vlade na državnom, entitetskom i kantonalnom novou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU”, navodi se dalje u nacrtu dokumenta.

Euractiv podsjeća i na koalicijski dogovor koji su postigle stranke u Federaciji BiH, otvarajući put za početak rada vlade i ispunjavajući jedan od uslova za približavanje zemlje kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Prema riječima upućenih, očekuje se da će sljedeći koraci biti formalnost, a odluku bi trebalo da odobre ambasadori EU u ponedjeljak, ministri evropskih poslova u utorak, a na kraju i čelnici EU na svom redovnom sastanku kasnije ove sedmice.

Češko predsjedništvo EU, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska podržale su odluku, piše Euractiv.

Glavni protivnici proteklih sedmica, Francuska, Holandija i donekle Njemačka, smatrale su da bi dodjeljivanje statusa kandidata sada bila nezaslužena nagrada za vlasti Bosne i Hercegovine u odlasku, koje su učinile veoma malo da unaprijede ambicije zemlje ka EU.

Protivnici su naglasili kako bi takođe željeli vidjeti konačan ishod neurednih parlamentarnih izbora održanih u BiH 2. oktobra, s funkcionalnom vladom, prije nego što se obavežu na perspektivu zemlje u EU.

U konačnici, Holandija se istaknula kao preostala najskeptičnija članica, no čini se kako neće stati na put odluci, prema saznanjima Euractiva.

Oznake: BiH, Evropska unija