Svijet 19.04.2022.

Britanci objavili novu ratnu kartu Ukrajine (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu rata u Ukrajini.

Na karti nema značajnih promjena za razliku od juče. Jedini grad koji je u potpunom okruženju je Mariupolj. Žestoke borbe vode se na prilazima gradu Hersonu na jugu zemlje. Riječ je o jedinom većem gradu koji su Rusi dosad zauzeli, ali već nedjeljama se očekuje da bi ga Ukrajinci mogli osloboditi. Ali, to im još ne ide za rukom.

Najveće borbe vode se na istoku zemlje.

Zelenski: Rusija je počela “bitku za Donbas”

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da su ruske snage započele “bitku za Donbas” nakon što su visoki ukrajinski zvaničnici objavili da je počela nova ofanziva Moskve na istoku Ukrajine.

“Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale”, rekao je Zelenski u videoobraćanju.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je u ponedjeljak da je “počela druga faza rata”, misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu, te ponovio tvrdnju visokog ukrajinskog zvaničnika koji je rekao da je Rusija započela svoju novu ofanzivu u ponedjeljak ujutro.

“Vjerujte u našu vojsku, vrlo je snažna”, napisao je šef kabineta Andrij Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, uvjeravajući Ukrajince da se ukrajinske snage mogu oduprijeti ruskoj ofanzivi.

(B.M)