Svijet 05.07.2022.

Britanci su objavili novu kartu rata u Ukrajini

ČITANJE: 4 minute

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu ratnih događaja u Ukrajini. Nema zabilježenih značajnijih promjena.

Predsjednik ruskog parlamenta: Ukrajina je teroristička država

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin, rekao je da je “Ukrajina postala teroristička država” govoreći o ratu koji je Rusija pokrenula protiv te evropske države.

Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisao je kao “čelnika kriminalnog režima”.

Volodin je dodao kako “Ukrajina čini sve da osigura da ruske snage ne zaustave svoju specijalnu vojnu operaciju” na granicama samoproglašenih proruskih paradržava Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk, prenosi ruska prorežimska agencija RIA Novosti.

Izjave šefa ruskog parlamenta stigle su nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad cijelom ukrajinskom regijom Luhansk.

 Ukrajina: Odbili smo ruske napade u Donjecku

Ukrajinska vojska tvrdi da je odbila nekoliko pokušaja napredovanja ruskih snaga u regiji Donjecka.

Glavni štab te regije rekao je da su ruske postrojbe sjeverno od Slovjanska odbijene. Sporno je tko drži elektranu u Vuhlehirsku, ali je ruski napad južno od elektrane kod Novoluhanska odbijen.

Ruski napadi na granici s okupiranom regijom Luhansk u blizini Bilohorivke i Verhnjokamjanske također su bili neuspješni, priopćila je ukrajinska vojska.

Rusija planira referendume u Donbasu

Ruske vlasti planiraju održati referendume u okupiranim dijelovima ukrajinske regije Donbas do kolovoza, objavile su ruske novine Kommersant.

Izvor je za Kommersant rekao da su “u tijeku tehničke pripreme” u regijama Luhansk i Donjeck. Plan je, rekao je, da se dva referenduma održe simultano.

Prošlog mjeseca proruske vlasti okupirane regije Herson, koja se nalazi sjeverozapadno od aneksiranog ukrajinskog poluotoka Krima, također su tvrdile da su počele s priprema za referendum o priključenju Rusiji.

Rusija priznala da je slala ročnike u Ukrajinu. Šojgu danas: Ne šaljemo ih

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu tvrdi da Rusija ne šalje svoje ročne vojnike u “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, kako Kremlj naziva rusku invaziju na Ukrajinu.

I ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta zanijekao da Rusija u Ukrajini koristi ročnike koje je unovačila država, ustvrdivši da samo profesionalni vojnici i časnici sudjeluju u “specijalnoj operaciji”.

Prošlog su mjeseca deseci časnika završili na sudu jer je rusko ministarstvo obrane priznalo da su stotine ročnika ipak poslani u Ukrajinu.

Citirajući Putinova portparola Dmitrija Peskova, ruska prorežimska agencija RIA objavila je da je ruski predsjednik naredio vojnim tužiteljima da istraže i kazne dužnosnike koji su odgovorni za nepoštovanje njegove zapovijedi da se ročnici isključe iz operacije.

Ruski ministar odbrane: Uspostavljamo pomorske koridore za izvoz žita

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je ustvrdio da Rusija uspostavlja dva “humanitarna” pomorska koridora u Crnom i Azovskom moru kako bi omogućila izvoz žita.

“Poduzimamo set mjera kako bismo omogućili sigurnu navigaciju u vodama Crnog i Azovskog mora. Opasnost od mina u mariupoljskoj luci je potpuno eliminiasana”, rekao je Šojgu, a prenosi ruska prorežimska novinska agencija RIA Novosti.

Rusija je u više navrata rekla da ona ne opstruira izvoz ukrajinskog žita i da je sve što vlasti u Kijevu moraju napraviti ako žele izvoziti žito – ukloniti mine iz dijelova Crnog mora koje kontrolišu. Taj čin bi, doduše, dozvolio ruskim ratnim brodovima da se još više približe južnoj obali Ukrajine.

Guverner Odese ruskim vojnicima: Život vam nije dan da izvršavate kriminalne Putinove zapovijedi

Ukrajinski guverner regije Odese pozvao je ruske snage da polože oružje i na taj način pokažu “demonstraciju odbijanja da sudjeluju u zločinu protiv čovječnosti”.

U objavi na svom Telegram kanalu guverner Maksim Marčenko pozvao je ruske vojnike da razmisle o svojim obiteljima: “Vaši najmiliji trebaju žive i zdrave očeve, muževe i sinove”:

“Život vam nije dan da izvršavate kriminalne zapovijedi Putinova režima. Spasite svoje živote i budućnost, odbijte sudjelovati u Putinovom krvavom ratu. Položite oružje za svoju mirnu i sigurnu budućnost”, objavio je guverner Odese.

Marčenko je dodao da će svim ruskim vojnicima koji strahuju od progona ruskih vlasti biti pružena “zaštita Ujedinjenih naroda”.

“To nije predaja! To je vaša demonstracija odbijanja da sudjelujete u zločinu protiv čovječnosti. Tim činom ne izdajete ruski narod i vašu domovinu. Baš naprotiv, dajte Rusiji šansu da očuva svoje dostojanstvo i dajete joj nadu u budućnost”, zaključio je guverner Odese.

Rusi osvojili Luhansk, Lisičansk poharan. “Grad je izbrisan s lica Zemlje”

Petomjesečni rat u Ukrajini ušao je u novu fazu – ruske snage usmjeravaju se na svoje vojne ciljeve u Donjecku u istočnoj Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u susjednom Luhansku.