Svijet 17.03.2023.

Britanci traže od Sija: Ohrabri Putina da se povuče

ČITANJE: 1 minuta

Kineski predsjednik Si Đinping trebalo bi da iskoristi posjetu Moskvi i ohrabri ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče vojsku iz Ukrajine.

Ovo je saopštila danas britanska vlada.

“Ako Kina želi da igra iskrenu ulogu u obnovi suvereniteta Ukrajine, onda bismo takav potez pozdravili”, rekao je portparol vlade novinarima, prenosi Rojters.

On je iznio stav Britanije da “potencijalni mirovni prijedlog koji se ne zasniva na suverenitetu i samoopredjeljenju Ukrajine” ne bi uopšte mogao da se smatra mirovnim sporazumom.

“Zato ćemo nastaviti da pozivamo Kinu, kao što smo činili i ranije, da se pridruži drugim državama širom svijeta u pozivu Putinu da povuče svoje trupe”, saopštio je portparol britanske vlade.

Pomoćnik ruskog predsjednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov izjavio je danas da će Putin i Si tokom predstojećeg sastanka u Moskvi 20. marta razgovarati o konfliktu u Ukrajini.

“Naravno, tema konflikta u Ukrajini biće na dnevnom redu. Izuzetno cijenimo rezervisanu, balansiranu poziciju kineskog rukovodstva po ovom pitanju. Upoznati smo s prijedlogom Kine za rješenje krize”, rekao je Ušakov.

Ranije danas Moskva i Peking su saopštili da će kineski predsjednik od 20. do 22. marta boraviti u državnoj posjeti Rusiji.

(Agencije)