Svijet 14.01.2023.

Britanci za vojnu misiju na Foklandskim ostrvima angažovali Albance iz KBS-a, Argentinci ljuti

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga stigli su u petak na Folklandska ostrva, tvrdi Kosovo Online.

Kako pišu, pripadnici KBS-a su smešteni u bazi „Maunt Plezant“, koja se nalazi na oko 50 kilometara od prestonice Malvinskih ostrva, kako ih zovu u Argentini.

„Plan je da ostanu do tri godine, uz periodične rotacije. Grupu KBS koja je doputovala čini između sedam i devet ljudi, ali uopšte nije bitan broj, već činjenica da su raspoređeni na teritoriji oko koje postoji spor o suverenitetu, koji je priznat od strane Ujedinjenih nacija“, dodaje dobro obavešteni izvor.

Zbog pomenutog raspoređivanja pripadnika KBS, Argentina je krenula u „diplomatsku ofanzivu“, i sprovela niz napora u Beogradu i Londonu, prenosi ovaj medij.

Početkom decembra argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je formalnu protestnu notu britanskoj ambasadorki u Argentini.

Pored toga, Argentina je obavestila ostale latinoameričke zemlje o ovom jednostranom britanskom aktu, i s tim u vezi je značajna regionalna organizacija Zajednica latinoameričkih naroda (CELAC) izdala osuđujuću izjavu.

„Argentina će istrajati u svom protestu zbog prisustva pripadnika KBS na Malvinskim ostrvima, naravno i u svojoj diplomatskoj borbi oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim pomorskim prostorima, kako bilateralno tako i u različitim međunarodnim forumima“, kaže sagovornik Kosovo Online.

Isto je pisala „Politika“, koja navodi da ovo predstavlja pokušaj Velike Britanije i Zapada da Kosovo približi NATO-u.

Šutanovac: Vojna akcija, a ne mirovna misija

Dragan Šutanovac, nekadašnji ministar odbrane Srbije i predsednik NVO Savet za strateške politike, spori da je u pitanju britanska mirovna misija, već kaže da je reč o vojnoj akciji.

“Još od 1982. godine i sukoba između Argentine i Velike Britanije oko Malvinskih (Folklandskih) ostva na ostrvu su razmeštene vojne snage Velike Britanije. Dakle, ne radi se ni o kakvoj međunarodno priznatoj mirovnoj misiji, već isključivo o britanskoj vojnoj aktivnosti kojoj će se priključiti Kosovske snage bezbednosti koje nisu vojna već paravojna formacija”, kaže Šutanovac.

Nekadašnji ministar dodaje da, imajući u vidu da Kosovo nije priznata država ni od strane UN ni od svih zemalja EU, ali i to da vlasti u Prištini, kako procenjuje, očajnički pokušavaju do dobiju međunarodni kredibilitet – njihova odluka o odlasku na Folklandska ostrva ne predstavlja ništa drugo već pokušaj pridobijanja Londona za još jače lobiranje za prištinske interese, prenosi Danas.

(SB)