Magazin 28.09.2015.

Britanija protjeruje cigarete iz vozila u kojima su djeca!

ČITANJE: 1 minuta
pusenje u autu2
Velika Britanija je odlučila da zabrani odraslima da puše u automobilu ako voze djecu. Zakon će stupiti na snagu 1. oktobra, a stručnjaci ističu da je riječ o najznačajnijoj odluci koja se tiče poboljšanja zdravlja stanovnika te države još od uvođenja zabrane pušenja na javnim mjestima.

Zabrana treba da doprinese da se djeca zaštite od takozvanog pasivnog pušenja u automobilu, a primjenjivaće se na sva vozila koja su “djelimično ili potpuno zatvorena krovnim prekrivačem”.

To znači da je pušenje i dalje dozvoljeno u kabrioletima, ako je krov vozila spušten. Zabrana se ne odnosi na elektronske cigarete.

Svaka odrasla osoba koja se od 1. oktobra zatekne sa zapaljenom cigaretom u automobilu u kome se voze mlađi od 18 godina, moraće da plati kaznu od 50 funti (oko 68 evra).

Inače, zakon predviđa da je vozač u obavezi da spriječi saputnike da zapale cigaretu, a ako to ne uspije, u slučaju da ga zaustavi policija biće i sam kažnjen iako nije pušio u automobilu.

Kazna će se naplaćivati i ako je na automobilu, na primjer, otvoren krovni panoramski prozor, ili ako osoba otvori vrata i puši u vozilu koje je parkirano.

(B92)