Svijet 20.03.2023.

Britanska policija istražuje gdje je nestalo 600.000 funti, prikupljenih za kampanju SNP

ČITANJE: 1 minuta

Bivša škotska premijerka Nikola Stardžen rekla je za „Skaj njuz“ da nije čula da policija želi da razgovara sa njom i njenim mužem u sklopu istrage koja se već duže vreme vodi povodom finansija vladajuće stranke SNP na čijem čelu je bila donedavno. Istražni organi već neko vreme pokušavaju da odgonetnu kako je potrošeno 600.000 funti koje je SNP prikupio za kampanju o nezavisnosti, odnosno o organizovanju referenduma na kojem bi građani glasali o otcepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.

Stardženova je neočekivano u februaru podnela ostavku, a tu odluku pravda procenom da je promena u rukovodstvu bila neophodna i da je sada pravi trenutak za obnovu partijskog vrha. Ona je za „Skaj njuz“ istakla da njena ostavka nema nikakve veze s navedenom policijskom istragom. Na pitanje novinara da li će ona ili njen suprug biti ispitani u policiji, bivša premijerka je insistirala na tome da ne želi da komentariše bilo koju policijsku istragu, pa ni ovu.

Ranije su u vladajućoj Škotskoj nacionalnoj partiji negirali da je bilo ikakvih malverzacija i nepravilnosti što se tiče finansija. Muž bivše premijerke, koji je bio izvršni direktor u stranci, dao je ostavku nakon što se upleo u spor oko toga da je obmanuo medije povodom navoda o broju članova stranke. Pre njega, partiju je prethodno napustio šef za odnose sa medijima, rekavši da su postojale ozbiljne prepreke s kojima se suočavao tokom obavljanja posla.

Stardženova je, upitana da li SNP gubi podršku, podvukla da treba zapamtiti da se ona povukla iz stranke koja nije izgubila izbore u Škotskoj od 2010. Škotska nacionalna partija zalaže se za nezavisnost tvrdeći da ih u tom planu podržava ubedljiva većina građana.

(SB)