Svijet 18.10.2022.

Britanska premijerka: Oprostite zbog grešaka, ali ostajem

ČITANJE: 2 minute

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se za “greške” u svom programu zbog kojih je povjerenje ulagača splasnulo i njen rejting pao prije nego što je gotovo potpuno uništen u ponedjeljak, ali je rekla da neće odstupiti sa dužnosti.

“Želim da prihvatim odgovornost i izvinim se za greške koje su učinjene”, rekao je Tras za BBC. “Htjela sam djelovati, ali i pomoći ljudima s njihovim računima za energiju da se nose s problemom visokih poreza, ali otišli smo predaleko i prebrzo”, rekla je premijerka.

Ministar finansija Džeremi Hant, koji je imenovan u petak nakon što je Tras otpustila svog bliskog saveznika Kvasija Kvartenga, odbacio je preostale glavne elemente njenog programa u ponedjeljak, uključujući smanjenje njene opsežne energetske podrške.

Upitana da li je sada premijerka samo po imenu, Tras je rekla da je imenovala Hanta jer je znala da mora promijeniti smjer. “Bilo bi potpuno neodgovorno da nisam djelovala u nacionalnom interesu na način na koji jesam”, rekla je. “Bilo je ispravno što smo promijenili politiku”, dodala je.

Tras, koja je postala premijerka prije manje od šest nedjelja, rekla je da će voditi svoju Konzervativnu stranku na sljedećim izborima. “Ostajem jer sam izabrana da radim za ovu zemlju”, rekla je.”I to je ono što sam odlučna učiniti”, istaknula je.

Britanska premijerka stigla je u ponedjeljak u parlament, uoči obraćanja ministra finansija Džeremija Hanta, nakon što je doživjela salvu kritika jer se nije ranije pojavila, uz optužbe da se “skriva pod stolom”.

Tras je u parlamentu sjedila ozbiljna lica dok je Hant objašnjavao poslanicima svoj zaokret u budžetskoj politici za 180 stepeni. On je okrenuo ploču i odbacio gotovo cijeli premijerkin mini-budžet i rekao da zemlja mora povećati poreze i srezati potrošnju kako bi ponovno izgradila stabilnost i povjerenje.

(Agencije)

Oznake: Liz Tras