Vijesti 24.03.2023.

BRITANSKI MEDIJI: Kako je Stefanu iz Laktaša prije 20 godina operacijom promijenjen život

ČITANJE: 2 minute

Prošlo je 20 godina otkako je, tada četvorogodišnji dječak, Stefan Savić operisan u Velikoj Britaniji i to uz nesebičnu pomoć čitalaca Dorset Echo-a, piše ovaj britanski list u današnjem izdanju.

Naime, dječak je rođen sa urođenim deformitetom na licu, a danas je mladi čovjek koji ima svoj posao u BiH, a uskoro će se i oženiti, s obzirom da ima vjerenicu.

Stefanov deformitet nije bilo moguće izliječiti u BiH, a za operaciju je bilo neophodno 140.000 funti.

Tu na scenu stupa bivši vojnik Vejn Ingram, iz Portlanda, koji je pokrenuo akciju i apelovao na sve da doniraju sredstva kako bi promijenili život ovom mladiću, kojeg je on upoznao dok je bio raspoređen u BiH 2003. godine.

Vejn je uspio da organizuje da Stefan doputuje u Veliku Britaniju 2003. godine, prije prve operacije u Grejt Ormond hospital, koju je izveo profesor Dejvid Danavej, koji je velikodušno ponudio usluge besplatno, dok je Ingram plaćao karte, vize i smještaj za Stefana i njegovu porodicu.

Nakon toga, čitaoci Echo-a su nastavili da podržavaju Stefana kojeg su, nakon te prve operacije, čekale još četiri.

Danas ovaj mladić ima život poput svih svojih vršnjaka, a povremeno svira u lokalnom bendu.

Vejn Ingram prisjećajući se tog vremena kaže:” Vjerujem da se neke stvari dešavaju s razlogom, jer tada nisam imao sastanak sa šefom lokalne policije, nikada ne bih upoznao čovjeka iz Ministarstva odbrane koji me je upoznao sa Stefanovim ocem Milošem, a koji je radio s njim”, kaže Ingram te dodaje:

“Bio sam očajan kada sam vidio sliku tog malog dječaka i, iako nisam mogao tada obećati da ću pomoći, uradio sam sve što sam mogao”.

Nakon što je dobio dozvolu od nadređenih starješina, Vejn je organizovao prikupljanje pomoći pa čak i fudbalsku utakmicu kako bi skupili što više novca. Tada su čitaoci Dorset Echo prvi put i upoznali Stefana:

“Reakcija ljudi je bila nevjerovatna. Novac i pomoć su odmah uslijedili, prvo od lokalnog biznismena Kelvina Stouna, koji ne samo da je platio put porodici Savić, svaki put kada bi morali doputovati, već i on prikupljao donacije, a mene upoznao sa mnogim ljudima”, kaže Vejn.

On dodaje da je bio istinski oduševljen velikodušnošću naroda u Dorsetu kao i praćenjem lokalne štampe o razvoju situacije:

“Stefanove operacije su bile u potpunosti uspješne i evo, i danas, nakon 20 godina, ja sam ostao veliki prijatelj sa tom porodicom. A, opet, te operacije ne bi bile moguće bez novca koji je doniran i za koji smo porodica Savić i ja neizmjerno zahvalni”, rekao je Vejn Ingram, koji je u međuvremenu napisao i knjigu “Vojnik i dječak” o svom prijateljstvu sa Stefanom, a koja će biti objavljena ovog ljeta, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: Stefan Savić