Vijesti 20.12.2020.

Britanski ministar zdravstva: Pojavio se novi soj virusa korona koji je “izvan kontrole”

ČITANJE: 1 minuta

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je danas da je novi soj koronavirusa “izvan kontrole” pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo.

Moramo ponovo uspostaviti kontrolu

“Nažalost, novi soj je izvan kontrole. Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata”, rekao je Matt Hancock za Sky News.

“Biće jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo”, dodao je.

Konzervativna vlada Borisa Johnsona juče je proglasila karantin za London te za jugoistok i dio istoka Engleske, natjeravši više od 16 miliona stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

Zatvorene su sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine i zabranjeno je putovanje izvan tih zona za koje je proglašen najviši stepen uzbune, bilo u druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, bilo u inostranstvo. Barovi, restorani i muzeji ondje su zatvoreni već od srijede.

“Ovo je velik izazov sve dok se ne procijepi stanovništvo. S time ćemo se boriti sljedećih mjeseci”, upozorio je Hancock.

Novi soj koronavirusa doveo je do naglog porasta hospitalizacija

Velika Britanija je obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i “do 70 posto”, rekao je premijer Boris Johnson.

U svijetu su već otkrivene i prijavljene ranije mutacije virusa SARS-CoV-2.

Vladin naučni savjetnik Patrick Vallance rekao je juče da novi soj uz to što se brže širi postaje i “dominantan” oblik koji je u prosincu doveo do “naglog porasta” hospitalizacija.

Pojavio se sredinom septembra u Londonu i u Kentu, na jugoistoku, rekao je.

(Agencije)

 

Oznake: korona virus