Vijesti 20.10.2015.

Britanski oficir na suđenju Mladiću: UNPROFOR vjerovao da Srbi nisu granatirali Markale

ČITANJE: 2 minute
ratko-mladic
Britanski oficir Unprofora izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, da je u komandi Unprofora vladalo uvjerenje da Srbi nisu ispalili granatu na sarajevsku pijacu Markale februara 1994. godine od čije je eksplozije stradao veliki broj ljudi.

Ovaj svjedok, čiji je identitet zaštićen šifrom GRM-097, rekao je da je težina dokaza sugerisala da Srbi to nisu mogli počiniti i da je u komandi Unprofora tada “bilo brifinga da su muslimani to sami sebi učinili”.

On je istakao da su Srbi bili optuženi za Markale i prije nego što je istraga bila okončana, a da su u komandu Unprofora ubrzo počele da stižu informacije koje su osporavale tu “pretpostavku”, prenijeli su beogradski mediji.

Ovaj svjedok naveo je da je bio na licu mjesta i objasnio da bi zbog visokih zgrada koje okružuju Markale, putanja minobacačke granate morala biti gotovo okomita, što ga je navelo na zaključak da je bila ispaljena iz neposredne blizine.

Britanski oficir ukazao je da je bilo krajnje neobično što je pijacu pogodila samo jedna granata, ako se ima u vidu da je iz minobacača neophodno ispaliti više projektila da bi se cilj pogodio, što je Vojska Republike Srspke obično i činila.

On je naveo da su izvještaji, koje je komanda Unprofora dobijala, pominjali da su granatu na Markale mogli ispaliti “mudžahedini” koji su gađali “Jevreje koji su se evakuisali”, ali su “promašili”.

Svjedok je rekao da se u sarajevskoj komandi Unprofora pominjala i mogućnost da je granata na Markalama bila detonirana na zemlji ili da je neko granatu bacio s okolnih zgrada.

Britanski oficir je posvjedočio da su muslimanske vlasti imale strategiju da izazivaju incidente u gradu, kako bi okrivile Srbe, u nastojanju da izazovu međunarodnu intervenciju.

Tako su, kako je istakao, u jednom broju slučajeva, minobacačke granate bile ispaljene iz samog grada, a da bi izazvali srpski odgovor, muslimani su otvarali i vatru na srpske položaje i iz civilnih objekata, uključujući i škole i bolnice, te iz blizine komande Unprofora.

Svjedok je naveo da je vlada u Sarajevu jednom prilikom spriječila obnavljanje isporuka vode kako bi produžila priču o gradu pod opsadom, da bi međunarodni mediji pisali o tome.

Veći dio svjedočenja ovog svjedoka bio je zatvoren za javnost, a on će svoje svjedočenje završiti sutra.

(Agencije)