Vijesti 04.09.2015.

Britanski premijer upozorava Kataloniju protiv secesije

ČITANJE: 1 minuta
katalonija

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas da će Katalonija, ukoliko se izdvoji iz Španije, biti “na kraju reda”, iza drugih zemalja kandidata, da bi ponovo ušla u EU.

Govoreći tokom posjete Španiji, Kameron je istakao da u vezi sa nezavisnošću Katalonije ima isti stav kakav je imao i prije godinu dana kada je Škotska imala referendum o odvajanju od Velike Britanije, prenosi AFP.

“Bolje nam je zajedno, jači smo zajedno, prosperitetniji smo zajedno. Treba da ostanemo zajedno bez obzira sa kakvom smo situacijom suočeni”, istakao je Kameron tokom konferencije za novinare zajedno sa svojim domaćinom, španskim premijerom Marijanom Rahojom.

Jedina razlika između britanskog i španskog premijera povodom mogućnosti odvajanja jednog dijela zemlje je u tome što je Kameron odobrio Škotima pravo na referendum o nezavisnosti, dok se Rahoj uporno protivi da prizna isto pravo Kataloncima.

Katalonski lideri, skloni nezavisnosti, žele da regionalni izbori u Kataloniji 27. septembra posluže kao de fakto glasanje za nezavisnost – ukoliko se birači većinski opredjele za stranke koje zagovaraju odvajanje od Španije.

(Agencije)