Sport 03.08.2021.

BRITANSKI “SPECTATOR” O NOVAKU: Zbog čega ima malo fanova u svijetu?

ČITANJE: 3 minute

Zašto niko ne voli Novaka Đokovića? Rogeru Federeru dive se čak i neteniski navijači, ali Đoković ima vrlo malo obožavatelja. Svjetski broj jedan razbio je dva reketa u porazu od Pabla Carrena Buste u meču za broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je označilo kraj Đokovićeva sna o ostvarivanju Golden Slama, osvajanja četiri Grand Slama i olimpijskog zlata u istoj godini, piše Spectator.

Đoković i dalje ima fenomenalnu godinu, čak i šampioni imaju loše dane. Ali unatoč brojnim dostignućima, osjećaj je da su mnogi fanovi sretni što je izgubio – kako meč tako i živce. Đoković je polarizirajuća pojava, pa kritike nisu neuobičajene za 34-godišnjeg Srbina. Zapravo, tijekom većeg dijela karijere bio je na meti publike i medija. Zaslužuje li takvu posebnu netrpeljivost?

Đokovića nije lako voljeti. Ponekad se, nakon što pobijedi protivnika, ruga publici koja je navijala protiv njega. Njegove proslave mogu biti predramatične. Prošle godine, na početku pandemije, pokrenuo je svjetsku kontroverzu rekavši da se “osobno protivi cijepljenju” (kasnije je pojasnio da je protiv obveznog cijepljenja), prenosi index.hr.

Đoković se također morao ispričavati nakon što je organizirao turnir usred prvog vala, koji je završio s nekoliko igrača – uključujući i samog Đokovića – pozitivnih na covid. Iako se ispričao, australski tenisač Nick Kyrgios govorio je više nego samo u svoje ime rekavši da je odluka o turniru tijekom pandemije strašno glupa.

Bez obzira na presudu njegovih kolega, pa i Piersa Morgana koji ga je nazvao razmaženim derištem nakon izvedbe na Olimpijskim igrama, kakva je istina o Đokoviću?

Izvan terena Đoković je, po svemu sudeći, radosna i topla osoba. Kroz svoju fondaciju sakuplja i donira milijune dolara u mnoge plemenite svrhe u svojoj Srbiji i inozemstvu. Na vrhuncu pandemije njegova je obitelj donirala više od milijun dolara za ventilatore i medicinsku opremu za bolnice i druge zdravstvene ustanove u borbi protiv koronavirusa u Srbiji. Nije loše za nekoga koga su pogrešno optužili da negira covid.

Ima li nečeg mračnijeg u korijenu antipatije prema Đokoviću? Za neke teniske navijače nema dvojbe da je on uljez i kao takav suočava se nečim većim od običnog snobizma. On je dečko s Balkana – niti je otmjen kao švicarski šampion Roger Federer niti je nasmiješeni ljepotan kao Španjolac Rafael Nadal – koji prekida prekrasno rivalstvo i dominira terenima. Kako se samo usuđuje?

Đoković nije jedini igrač koji je izgubio živce na terenu. Vidjeli smo slične ispade i od šampiona poput Serene Williams i Rogera Federera. Ali unatoč privremenim kritikama, nitko od njih nije se suočio s ni izbliza takvom netrpeljivošću poput one usmjerene prema Đokoviću. Zašto?

Đoković je jedan od najboljih tenisača koje je svijet ikada vidio, ruši rekord za rekordom. On je ikona mladih ljudi u svojoj zemlji punoj problema i posvećuje vrijeme i imovinu da im pomogne. Pokušavao se i zalagati za mlade nadolazeće igrače. Ali prečesto, u Đokovićevu slučaju, to prolazi nezapaženo. Ne možemo mu baš zamjerati jer ponekad izgubi živce ili zadirkuje protivnike.

(SB)

Oznake: Novak Đoković