Politika 16.09.2015.

Brkić: BiH opredijeljena za članstvo u EU

ČITANJE: 1 minuta
Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić danas je u Briselu naglasio opredijeljenost Savjeta ministara BiH za ispunjavanje uslova u procesu EU integracija.

Brkić je u prostorijama Misije BiH pri EU održao brifing za diplomate država članica EU o temi “Aktuelni događaji u BiH u procesu EU integracija”, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je informisao diplomate o postignutom napretku u BiH u posljednjih šest mjeseci, uključujući usvajanje zajedničke izjave Predsjedništva BiH o ispunjenju obaveza u procesu EU integracija, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, usvajanje Reformske agende na svim nivoima vlasti, Master plana u Predsjedništvu BiH, te usvajanje okvirne politike u vezi sa saobraćajem, kao i strategije pravosuđa.

Brkić je naglasio značaj regionalne saradnje, posebno nakon pozitivnog ishoda Bečkog samita, gdje je BiH predala aplikaciju za dva važna infrastrukturna projekta.

On je istakao i značaj potpisivanja Sporazuma o granicama s Crnom Gorom, kao primjer uspješne bilateralne saradnje, te pohvalio izuzetne rezultate u predsjedavanju BiH Odborom ministara Savjeta Evrope, kao i odličnu saradnju sa Srbijom koja trenutno predsjedava OEBS-om.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH zatražio je podršku i razumijevanje svih zemalja članica EU u budućem periodu.

On je dodao da BiH očekuju veliki izazovi u procesu implementacije EU agende i da joj je u tom smislu podrška država članica EU neophodna.

Brkić je naglasio da će saziv Savjeta ministara BiH intenzivno raditi na ispunjenju obveza na eropskom putu BiH.

 

(Agencije)