Region 17.10.2022.

Brnabić najavila: Nova vlada za krizna vremena, bez straha od pritisaka

ČITANJE: 2 minute

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će nova vlada biti formirana do 1. novembra, da će se svakodnevno boriti za nacionalne interese i da se neće uplašiti bilo kakvih izazova i pritisaka.

Ona je navela da će nova vlada biti za krizna vremena, a da će joj prioritet biti energetska stabilnost.

“Ljudi u vladi moraju da rade dan i noć i potpuno budu posvećeni poslu, državi i narodu. Moraju da budu hrabri, da se ne plaše pritisaka koji su svakodnevni i da uvek imaju u vidu da smo tu da bi radili u interesu naše zemlje, da se ne dodvoravamo ni jednima ni drugima, ni bilo kojoj drugoj zemlji, već da radimo u interesu Srbije”, rekla je Brnabićeva za Televiziju “Hepi”.

Ona je navela da će u sastavu nove vlade biti iznenađenja, ali nije htjela detaljnije da govori, ali je istakla da to neće biti ni “američki”, ni “ruski” ministri, nego srpski.

Što se tiče izgradnje naftovoda do Mađarske, pošto je preko naftovoda “Janaf” kroz Hrvatsku zabranjen uvoz ruske nafte za Srbiju, Brnabićeva je rekla da je jasno i prirodno da Srbija ima alternativni naftovod i da ima sigurniju i bezbjedniju rutu i snabdijevanje.

Brnabićeva je navela da će naftovod iz Srbije prema Mađarskoj, koji je strateški projekat, početi da se radi u najkraćem periodu.

Napominjući da se iz Hrvatske govori da EU mora da spriječi Srbiju da gradi naftovod do Mađarske, Brnabićeva je istakla da oni ne mogu da utiču na to gdje će Srbija graditi svoje energetske kapacitete, jer nije član EU.

Ona se nada da će Srbija biti i transportno i energetsko čvorište, a da je hrvatsko rukovodstvo ranijom odlukom da ne gradi modernu željeznicu Beograd – Zagreb nanijelo ogromu štetu hrvatskoj privredi.

“Čitav region bi morao bolje da sarađuje u energetici, imamo ogromne kapacitete koje bi mogli da iskoristimo za energetsku bezbednost i pokušavaćemo da to uradimo”, rekla je Brnabićeva.

(Srna)