Region 24.12.2022.

Brnabić: Nasilno uklanjanje barikada bio bi napad na žene, decu i starije

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vjeruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na sjeveru KiM, kao i da ne zna kako da se razgovara o francusko-njemačkom prijedlogu kada još nije primijenjen Briselski sporazum.

Govoreći o barikadama na sjeveru KiM, Brnabić je istakla da kosovska policija ne treba ni da pomisli da ih nasilno uklanja jer bi to bio napad na žene i djecu, starije ljude i prosvjetare koji su na njima.

– Ne verujem u takav scenario. Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, pre svega Kfora – rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara.

Istakla je dobru saradnju sa Kforom, kao i da je ozbiljnost pokazana jer i dalje razmatraju zahtjev Srbije da se vrati dio snaga na KiM po Rezoluciji 1244.

– Čekamo da se Kfor oglasi. Strpljivo. Verujem da će nešto reći – rekla je ona.

Predsjednica Vlade je takođe rekla da ne zna kako da se razgovora o novom sporazumu za rješenje problema KiM kada nije implementiran prvi Briselski sporazum iz 2013. godine.

– Čekamo da se implementira prvi Briselski sporazum. Ne znam kako da razgovaram o novom francusko-nemačkom predlogu kada Briselski nije implementiran, a garantovala ga je EU – rekla je ona.

Ocijenila je da je pitanje svih pitanja ko će implementirati prvi sporazum.

– Uvek smo tu za sve razgovore. A pitanje za EU i SAD je ko će da garantuje implementaciju – rekla je ona.

Podsjetila je da Brisel koji je bio garant nije natjerao Prištinu da implementira Zajednicu srpskih opština.

Ocijenila je da izvjesna vrsta razuma fali kod Aljbina Kurtija koji je objavio novu listu na kojoj su predsjednik Srbije i neki članovi njegove porodice.

(Agencije)