Region 06.10.2022.

Brnabić: Sramotna odluka EU i otvoren akt neprijateljstva Hrvatske

ČITANJE: 2 minute

Pemijer Srbije Ana Brnabić najavila je da će narednih dana Beograd da se odredi prema odluci EU da na inicijativu Hrvatske onemogući Srbiju da preko gasovoda “Janaf” uvozi rusku naftu, što je sramotan i licemjern potez, ali i akt otvorenog neprijateljstva Zagreba.

Ona je naglasila da Srbija preko “Janafa” dobija 50 odsto nafte, a da je sve ovo što se dešava eksplicitan način Hrvatske da kazni Srbiju jer je zatražila pravdu za ubijanje srpske djece i civila na Petrovačkoj cesti.

“Hrvatska se javno pohvalila svojom velikom političkom pobedom. Zbog čega su kažnjeni građani Srbije? Zbog toga što tražimo da odgovaraju ubice dece. Četvoro dece od šest do 13 godina, devojka od 21 godina i starica od 83 godine su brutalno ubijeni. Samo tražimo da nakon 27 godina neko odgovara”, rekla je Brnabićeva za Televiziju “Hepi”.

Ona je naglasila da Srbija nije tražila da sama dijeli tu pravdu, da su to mogli da učine i sama Hrvatska i BiH, gdje se zločin desio.

“Nakon 27 godina neko mora da odgovara i to je osnovna evropska vrednost. Zbog toga praktično nama uvode sankcije, po džepu svih naših građana”, rekla je ona.

Brnabićeva je rekla da su mjesecima premijer Hrvatske Andrej Plenković, a posebno predsjednik Zoran Milanović, poručivali da im je “gadno da slušaju o ubijenoj djeci” i da će oni da spriječe evropske integracije Srbije, a pritom nije bilo nijedne osude Brisela.

“Bila je samo zaglušujuća tišina, a sada sankcije”, rekla je ona.

Brnabićeva je ocijenila da je ova odluka EU sve promijenila i naglasila da će danas na samitu u Pragu “svi videti kakav je političar predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kakva će biti njegova poruka EU”.

Ona je istakla da je EU juče uradila Srbiji sve ono što zamjera Rusiji – da je nebezbjedan snabdjevač, nesiguran partner i da koriste energetiku u političke svrhe.

Države članice EU izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmjeren i na ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU.

Na insistiranje Hrvatske, na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem, taj paket obuhvata i Srbiju jer preko “Janafa” neće moći više da uvozi rusku naftu.

(Srna)

Oznake: Ana Brnabić