Region 16.11.2020.

Brnabić: Srbija će među prvima dobiti vakcinu protiv virusa korona

ČITANJE: 1 minuta

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija biti među prvim zemljama koje će dobiti novu vakcinu protiv virusa korona, te da se sve radi da ona, po opciji “B” za nabavku, bude najbezbjednija i najefikasnija.

Brnabićeva je rekla da se pregovara sa svim proizvođačima i da postoji mogućnost da se obezbijedi dodatnih dva miliona doza, te objasnila da Srbija balansira u vezi sa nabavkom novih doza jer su to ogromni troškovi.

“Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim `Fajzerom` i nemačkim `Biontekom` sa kojima smo već potpisali ugovor”, rekla je Brnabićeva.

Ona je objasnila da su postojale dvije opcije za nabavku vakcina, koje su zemlje mogle da biraju preko Globalne koalicije za vakcinu.

Brnabićeva je za Televiziju “Pink” rekla da je opcija “A” bila nešto jeftinija, te da su po njoj zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem u tom trenutku šalje.

Prema njenim riječima, opcija “B” je skuplja, ali su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

“Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju `B`”, objasnila je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina “Sinofarm”, kao i sa ruskim partnerima koji proizvode vakcinu “sputnjik pet” .

“Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna”, rekla je Brnabićeva, naglasivši da je Srbija jedna od najbolje pozicioniranih država za nabavku nove vakcine.

(Srna)