Vijesti 31.05.2021.

Brnabić: U narednom periodu još po 10.000 vakcina za Srpsku, Kanton Sarajevo i Crnu Goru

ČITANJE: 1 minuta

Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je da će u narednom periodu Srbija isporučiti još po 10.000 vakcina “astra zeneka” vakcina protiv virusa korona Republici Srpskoj, Kantonu Sarajevo i Crnoj Gori.

Brnabićeva je rekla da je Srbija do sada prijateljima i partnerima u regionu donirala 102.190 vakcina “fajzer”, “sputnjik” i “astrazeneka”.

“U narednom periodu treba da isporučimo još 30.000 `astrazeneka` vakcine – po 10.000 Crnoj Gori, Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj”, rekla je Brnabićeva novinarima na aerodromu u Beogradu, gdje je ispratila donaciju Srbije u vakcinama za Češku.

Ona je navela da da će na ovaj način Srbija donirati ukupno 132.190 vakcina.

Brnabićeva je istakla da je u Srbiji do sada vakcinisano 2.533.844 osoba, odnosno 47 odsto punoljetne populacije, a da je revakcinisano 2.055.471, odnosno 38 odsto ukupne populacije.

“Nemamo nikakav problem sa vakcinama za građane Srbije i nekako je ljudska dužnost da pomognemo partnerima kojima je pomoć u ovom trenutku potrebna”, dodala je Brnabićeva.

Što se tiče izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina u Srbiji, Brnabićeva je rekla da je ona potrebna da bi Srbija bila bezbjedna, ali i da pomogne i doprinese aktivno svijetu i regionu u borbi da se pobijedi virus korona.

“Sve sve svodi na bezbednsot svih, da budemo svi bezbedni, dok ne pobedimo koronu”, navela je ona.

Brnabićeva je dodala da je ova fabrika potrebna i u slučaju da je potrebna i treća doza vakcine, ali i kao dobra investicija za neke druge vakcine ili proizvodnju nekih lijekova za neku drugu borbu.

(Srna, E.M)