Politika 09.10.2022.

Broćeta: Klub Srba neće biti popunjen

ČITANJE: 2 minute

Delegat u Klubu Srba u aktuelnom sazivu Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) Goran Broćeta upozorava da ni nakon ovih izbora Klub Srba neće biti popunjen legitimnim predstavnicima izabranim srpskim glasovima. Broćeta je podsjetio da je u izbornoj noći Kristijan Šmit nametnuo odluku koja se odnosi na povećanje broja delegata u klubovima u Domu naroda Parlamenta FBiH sa 17 na 23.

Iako se izborni rezultati još prebrojavaju, već možemo vidjeti da će biti nedovoljan broj Srba koji će direktno ući u Dom naroda iz kantonalnih skupština – rekao je Srni Broćeta, koji je na opštim izborima osvojio jedan od dva sigurna srpska mandata u Skupštini Livanjskog kantona i biće ponovo delegat u Klubu Srba u novom sazivu Doma naroda FBiH. Prema njegovim riječima, ni nakon prošlih opštih izbora nije bilo dovoljno izabranih Srba, te je Centralna izborna komisija donijela posebnu odluku i dopunila Klub Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Ono što bih volio kao neko ko dolazi iz autentičnih srpskih krajeva i kao legitimni predstavnik izabran srpskim glasovima jeste da se to može nekako postići i u ostalim kantonima, ali to je nemoguće – konstatovao je Broćeta i istakao da će se opet doći u situaciju da će u Dom naroda ući ljudi koji se u svakom izbornom ciklusu drugačije nacionalno izjašnjavaju. On je rekao da se ponovo može desiti da iz Posavskog kantona u Klub Srba u Domu naroda dođe delegat sa liste HDZ-a, koji u srpskim zajednicama u Odžaku nije dobio nijedan jedini glas.

Ostaje da se vidi kako će pored Srba koji su direktno ušli u kantonalne skupštine popuniti ostatak mjesta u Domu naroda, ali bi bilo dobro da na svim nivoima imamo svoje predstavnike, pa i u Vladi, što bi uveliko pomoglo Srbima u FBiH, istakao je Broćeta.

Broćeta dodaje da srpski narod u FBiH neće imati koristi ukoliko se nešto u ne promijeni kako bi samo legitimni Srbi mogli da ga predstavljaju u Domu naroda.

Svjedoci smo kako je u prošlom mandatu konstituisan Klub Srba, ali nismo uspjeli izabrati potpredsjednika Doma naroda, nismo izabrali potpredsjednika Federacije, Vlada je bila u tehničkom mandatu – naveo je Broćeta. Broćeta je delegat u Klubu Srba u aktuelnom sazivu Doma naroda FBiH i osvojio je na listi SNSD-a jedan od dva sigurna srpska mandata u Skupštini Livanjskog kantona.

(Z.M/Srna)