Vijesti 15.02.2017.

Broj djece oboljele od malignih oboljenja u Srpskoj se ne smanjuje

ČITANJE: 3 minute

Svečanom akademijom “Za hrabra mala srca” u Kulturnom centru “Banski dvor” i simboličnim puštanjem balona u vazduh danas je u Banjaluci obilježen Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ljiljana Ivančić kaže da je broj malignih oboljenja kod djece u porastu, te da svake godine od 25 do 50 novooboljelih bude primljeno na liječenje u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci.

-Ministarstvo zdravlja Srpske učinilo je značajne pomake kada je riječ o nabavci nove laboratorijske i radiološke dijagnostike, te neprekidno ulažemo u kadar i opremu – rekla je Ivančićeva.

Rukovodilac dječijeg odjeljenja hematoonkologije u Univerzizetsko kliničkom centru Republike Srpske Jelica Predojević Samardžić rekla je da se trenutno u Srpskoj od malignih bolesti liječi 28 djece, dok je više od 100 na praćenju nakon liječenja.

-Čak ni svjetske statistike ne mogu tačno utvrditi da li broj oboljele djece raste. Za tako jednu ozbiljnu tvrdnju trebalo bi da imamo ozbiljnu, naučnu i satističku analizu – rekla je Samardžićeva, te dodala da se broj oboljelih ne smanjuje.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Banjaluka Dijana Berić rekla je da veliki značaj za ove mališane ima Roditeljska kuća, koja je od svog osnivanja prihvatila 19 porodica.

-Trenutno je u kući šest porodica. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske pokrenuo je među velikim kompanijama inicijativu za pokrivanje dijela troškova koje Roditeljska kuća ima, a u ovoj godini očekujemo i grant od Vlade Srpske za sufinansiranje dok ne dobijemo status od javnog interesa-rekla je Berićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da resorno ministarstvo daje punu podršku svoj djeci koja imaju zdravstvenih problema, pokušavajući da im olakša školovanje i usvajanje znanja dok su na liječenju.

-Za djecu koja borave u Roditeljskoj kući potrebno je omogućiti da poslije završetka liječenja nastave da uče sa svojom generacijom, a ne da ponavljaju razrede ili polažu razredne ispite – rekao je Malešević.

On je naveo da je sa predstavnicima Udruženja “Iskra” razgovarao o mogućnosti da se ostvari dogovor sa školom, koja je najbliža Roditeljskoj kući, da šalje svoje učitelje u kuću kako bi držali predavanja mališanima i davali im ocjene.

Ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da je cilj ovog ministarstva da pruži podršku porodicama djece oboljele od malignih bolesti, jer, ako je dijete bolesno, to je kao da je cijela porodica bolesna.

-Podrška institucija, ali i cijelog društva, potrebna je za rad Roditeljske kuće koja tek treba da ostvari svoj puni kapacitet i da se djeci koja borave u njoj omogući prijatan boravak, te da se dobro osjećaju u trenucima kada nisu na liječenju – rekla je Davidovićeva.

(Agencije)