Vijesti 09.04.2016.

Broj napuštene djece u BiH raste iz godine u godinu

ČITANJE: 3 minute
napusteno-dijete

Slučajevi napuštanja ili ostavljanja djece na javnim mjestima uvijek iznova šokiraju javnost. Roditelji, iz njima poznatih razloga, odluče se na ovaj čin i bespomoćno novorođenče nerijetko ostave u bolnicama nakon poroda, a dešavalo se da ih ostave i pored kontejnera ili vrata domova.

U takve slučajeve obavezno se uključi policija i socijalna služba jer je napuštanje nemoćnog djeteta krivično djelo u oba entiteta BiH. Prema Krivičnom zakonu FBiH “ko napusti svoje nemoćno dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”. No, uz ovo krivično djelo mogu se povezati i druga ukoliko je došlo do narušavanja djetetovog zdravlja i ugrožavanja života.

U Republici Srpskoj zakon predviđa novčanu kaznu i kaznu zatvora.

“Krivičnim zakonom Republike Srpske, krivičnim djelom ‘Kršenje porodičnih obaveza’ iz čl. 209 je propisano, da ko grubim kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavi u teškom položaju člana porodice, koji nije u stanju da se sam o sebi stara, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine (osnovni oblik krivičnog djela). Ukoliko je uslijed izvršenja ovog krivičnog djela nastupilo teško narušavanje zdravlja, propisana kazna je od šest mjeseci do pet godina ili ako je nastupila smrt člana porodice, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina”, rekli nam je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS.

U prošloj godini evidentiran je samo jedan slučaj napuštanja djeteta i to na području Kantona Sarajevo.

“U 2015. godini evidentiran je jedan slučaj napuštanja djeteta i to odmah po porođaju u bolnici, povodom čega je uključena i služba socijalne zaštite. Navedeni događaj se desio u mjesecu decembru 2015. godine, a majka napuštenog djeteta još uvijek nije pronađena, s obzirom da je riječ o stranoj državljanki, koja nije pronađena na adresama boravišta do kojih su operativnim radom došli policijski službenici, tako da je sa ovim događajem putem Interpola upoznata i matična država porodilje”, rekli su nam iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a KS.

O ovom slučaju je upoznato Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, te se poduzimaju mjere i radnje na kompletiranju predmeta, nakon čega će biti dostavljen na dalju nadležnost Tužilaštvu.

Prema podacima koje je Klix portal dobio iz UKCS-a, u periodu od januara do aprila 2015. godine ostavljene su tri bebe nakon porođaja.

Broj mališana bez roditeljskog staranja u BiH raste iz godine u godinu. Osim slučajeva ostavljanja djece u bolnici nakon porođaja, proteklih godina imali smo i slučajeve napuštanja djece koja ostaju sama na ulicama bh. gradova i bore se sama za život. U pomoć im priteknu većinom naši dobri ljudi iz BiH i dijaspore.

Među njima je tada 15-godišnji Benjamin Ferhatović koji je sedam mjeseci u prošloj godini spavao je na betonu u napuštenom lokalu u centru Brčkog jer ga je otac istjerao iz stana. Pomogao mu je bh. građanin iz dijaspore i dao svoj dom.

Tu je i priča o tada 13-godišnjem dječaku kojeg su prošle godine roditelji ostavili na ulici, a kojeg je pronašao Sakib Ramić u dvorištu svoje kuće u Kozarskoj Dubici. Dječak je spavao u kućici za pse. Sakib ga je prihvatio kao svoje dijete.

Ovi slučajevi nisu procesuirani.

(Klix)