Region 21.07.2020.

BROJ OBOLJELIH DRASTIČNO RASTE: Balkan vraća teške mjere zbog korone

ČITANJE: 4 minute

Čini se da je situacija u cijelom regionu opasnija nego u martu ili aprilu, zbog čega zemlje vraćaju stare i uvode nove mjere. Da li je u pitanju drugi pik prvog talasa ili drugi talas korona virusa – niko sa sigurnošću ne zna, ali ono što je sigurno jeste da broj oboljelih drastično raste u cijelom regionu.

Federacija BiH u petak, 17. jula ponovo je proglasila stanje epidemije korona virusa, što podrazumijeva operativnije djelovanje svih mjerodavnih institucija koje postupaju u datoj situaciji, te sprovode mjere za sprječavanje širenja COVID-19 na teritoriji FBiH.

Dan ranije na teritoriji kantona Sarajevo donijeta je odluka da je obavezno nošenje maski: prilikom boravka u zdravstvenim ustanovama, u javnom-gradskom saobraćaju na području Kantona Sarajevo, taksi vozilima, kao i putnicima tokom vožnje. Maske su obavezne i na pijacama, kao i za sve radnike u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt sa gostima ili učestvuju u posluživanju pripreme hrane i pića, zaposlenima na fakultetima i akademijama, kao i studentima tokom trajanja ispita i drugih aktivnosti u ovim obrazovnim ustanovama.

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske juče je zaključio da će biti obavezno nošenje maski na otvorenom tamo gdje nije moguće imati fizičku distancu od dva metra, precizirao je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić. Tamo gdje se okuplja veći broj ljudi na otvorenom, kako je rekao, moraće svi da nose maske, poput autobuskih stajališta i tržnica.

Srbija danima ima preko 10 umrlih od korona virusa, a prije nekoliko dana zabeležila je rekordnih 18 smrtnih slučajeva. Broj novooboljelih za 24 sata je već duže vreme između 350 i 390.

Crna Gora je od “corona free” zemlje dospjela na “crvenu” listu nesigurnih zemalja nakon što je u junu došlo do drastičnog porasta broja oboljelih.

Nakon što su i kod Hrvata brojke skočile, iako je juče bio primjetan pad u broju oboljelih u odnosu na dan ranije, a neki slučajevi povezani su sa svadbama i proslavama, krizni štab je juče donio odluku da se svadbe u Vukovarsko-srijemskoj županiji ograničene na užu porodicu u narednih 14 dana. Juče je epidemiolog i član Kriznog štaba Krunoslav Capak rekao da se razmišlja da se takva mjera, a i neke druge, donesu i na nacionalnom nivou. Jedna od njih je ograničenje broja učesnika na raznim okupljanjima.

Rumunski premijer Ludovik Orban izjavio je da će vanredno stanje biti vraćeno u sva mjesta u toj zemlji u kojima bude evidentirano hiljadu ili više oboljelih na dnevnom nivou, izvjestila je rumunska agencija Agerpres. Orban je objasnio da bi ugrožena ruralna i urbana naselja mogla biti vraćena u karantinske uslove u zavisnosti od situacije.

Povećanje broja oboljelih od kovida-19 u Mađarskoj je pod relativnom kontrolom. Prošle srijede stupile su na snagu nove mjere o ulasku putnika iz inostranstva u Mađarsku kako bi se spriječio “uvoz” zaraženih, a strane zemlje su klasifikovane u tri osnovne kategorije: crvenu, žutu i zelenu.

Slovenija je poslije više od mjesec i po dana prijavila prvi smrtni slučaj osobe zaražene ovim virusom. Nakon što je pre nekoliko dana došlo do ponovnog skoka novooboljelih, ponovo su uvedene neke restriktivne mjere, a slovenački epidemiolozi smatraju da se do novog pada stiglo samo strogom upotrebom zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ponajviše gradskom prevozu.

Zbog sve većeg broja slučajeva korona virusa kod medicinskog osoblja, Bugarska se suočava sa nedostatkom medicinskih radnika, a najviše zabrinjava situacija u Plovdivu. U tom gradu su potrebni novi kreveti za pacijente sa COVID-19. Sada je u Bugarskoj na snazi vanredno epidemiološko stanje koje je produženo do kraja jula. Nošenje zaštitnih maski obavezno je u zatvorenim javnim prostorima, a takođe na snazi je nova privremena mjera zabrane ulaska na njenu teritoriju svim licima, bez obzira na njihovo državljanstvo.

Albanska vlada odlučila je da zatvori sve noćne klubove i barove dok broj oboljelih nastavlja da raste. Oni koji ovo prekrše suočavaju se sa kaznom od 2.400 do 8.000 evra i suspenzijom licence.

Korona virus ne posustaje ni u Severnoj Makedoniji, koja je juče prijavila 96 novih slučajeva korona virusa, kao i 10 smrtnih slučajeva, prenosi Telegraf.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: korona virus