Magazin 11.04.2016.

Broj tigrova u svijetu raste prvi put u sto godina

ČITANJE: 2 minute
tigar
Prvi put poslije više od jednog vijeka, broj divljih tigrova u svijetu – u šumama od Rusije do Vijetnama, porastao je na oko 3.890 jedinki, saopštile su u nedjelju grupe koje se bave očuvanjem životinjskih vrsta.

To je preokret od posljednjeg prebrojavanja 2010. godine, kada je broj tigrova u divljini dostigao istorijski minimum od oko 3.200 jedinki, saopštili su Svjetski fond za prirodu (World wildlife fund) i Globalni forum za tigrove.

U Indiji je više od polovina svjetske populacije tigrova – 2.226, i to u rezervatima širom te zemlje od južnog kraja države Kerala do istočnih močvara u Zapadnom Bengalu, utvrđeno je posljednjim prebrojavanjem 2014. godine.

Iako stručnjaci smatraju da su novi brojevi razlog za slavlje, ipak nisu proglasili da broj tigrova zaista raste jer je moguće i samo to da su stručnjaci primijetili više tigrova zahvaljujući saveremenijim metodama nadzora i uključivanjem više oblasti u nadzor.

Ipak ovo je prvi put da broj tigrova raste od 1900. godine, kada ih je u divljini bilo više od 100.000.

“Važnije od samih brojeva je trend, a vidimo da trend ide u dobrom pravcu”, rekla je Džinet Hemli, potpredsjednica Odeljenja za očuvanje divljih životinja u Fondu.

Svjetsk popis, sastavljen od podataka koje daju države, kao i od podataka Međunarodne unije za očuvanje prirode, objavljen je dan prije trodnevnog sastanka ministara 13 zemalja u Nju Delhiji gdje će razgovarati kako da se duplira populacija tigrova do 2022. u odnosu na najniži broj iz 2010. Ipak sve zemlje ne bilježe porast broja ovih velikih mačaka.

Rusija, Indija, Butan i Nepal po najnovijem popisu imaju veći broj tigrova, dok zemlje jugoistočne Azije nemaju. Te zemlje kaskaju za prve četiri po mjerama očuvanja životinjskih vrsta, i same ne prebrojavaju svoje tigrove.

“Kada se preuzmu političke obaveze na visokom nivou, to može da utiče na stvari. Kada postoje dobro zaštićena prebivališta i kad se kontrolišu lovokradice, tigrovi će se oporaviti. To je dosta jednostavna formula i svi znamo da djeluje”, rekla je Hemli.

Kambodža razmatra da ponovo uvede tigrove pošto je nedavno proglasila da su izumrli u njenim granicama. Indonezija je takođe imala nagli pad broja tigrova, zbog velikog uništavanja šuma radi gajenja unosnih proizvoda kao što su ulje od palme, celuloza i papir. Tigrovi se smatraju ugroženim vrstama kojima stalno prijeti gubitak staništa, dok ih lovokradice ubijaju radi prodaje dijelova njihovih tijela na crnom tržištu.

 

(Novosti.rs)