Magazin 19.09.2015.

Brojač labudova, bebisiter nojeva, ošija – neki od najzanimljivijih poslova u svijetu

ČITANJE: 2 minute
Japan

Tradicija i okolnosti ponekad mogu dovesti do jedinstvenih profesija, svojstvenih samo zemljama u kojima su nastale.

Engleska : Brojač labudova

Engleske grofovije Midlseks, Bakingemšir, Brekšir, Oksfordšir i Sari imaju tradiciju podizanja labudova, prilikom čega se ove ptice prebrojavaju. Brojači zatim prijavljuju koliko su labudova izbrojali i da li neka od ptica ima povredu, piše Biznis insajder.

Bolivija: Saobraćajna zebra

Na ulicama La Paza mogu se videti ljudi u kostimima zebre koji pomažu pešacima da pređu ulicu.

Iran: Skrivatelj registarskih tablica

Zbog restrikcija kojima je tačno određeno koliko automobila može da se nalazi na ulici u toku dana, pojedini vozači unajmljuju ljude koji hodaju iza njihovih vozila kako bi prikrili registarske tablice.

Holandija: Vaditelj bicikala

Bicikl je u Amsterdamu prilično uobičajeno prevozno sredstvo, a različite nezgode učine da svake godine veliki broj njih završi u rijeci. Tačnije, oko 15.000 bicikala svake godine specijalno vozilo sa hidrauličnom hvataljkom izvadi iz riječnih kanala.

Indija: Dabavala

Davabale, koje su najbrojnije u Mumbaju, zadužene su za raznošenje vrelog ručka mušterijama. Oni preuzimaju domaće obroke iz brojnih domova širom grada i dostavljaju ih određenim ljudima na njihovim radnim mjestima.

Japan: Ošija

U velikim gradovima poput Tokija, gdje vladaju velike gužve, rukovodioci željeznice upošljavaju ošije da doslovno guraju ljude u pretrpane vozove. Njihov zadatak je da se postaraju za to da svi bezbjedno uspiju da uđu u vagon.

Vatikan: Švajcarski gardista

Švajcarska garda, zadužena za papinu bezbjednost, ima ulogu bezbjednosne snage u Apostolskoj palati i Vatikanu. Njeni članovi nose prugaste uniforme u kombinaciji plave, crvene i tamno žute boje. Da biste postali švajcarski gardista, uslov je da budete muškarac katoličke vjeroispovesti, visok najmanje 1.75 metara, koji je odslužio najmanje 2 godine švajcarske vojske.

Maroko: Prodavac vode

U popularnim turističkim oblastima Maroka, prodavci vode u šarenim tradicionalnim kostimima i sa neobičnim šeširima na glavi nude turistima vodu iz torbi od kamilje kože, koju služe u bakarnim čašama. Njihovi kostimi često su ukrašeni mesinganim ukrasima i zvonima.

Južnoafrička Republika: Bebisiter nojeva

Njihov zadatak je da vode računa o tome da mladunci nojeva ne kljucaju previše jedni druge.

Engleska: Čuvar gavranova

Gavranovi već godinama naseljavaju Londonsku kulu, a vjeruje se da njihovo prisustvo štiti Krunu i Kulu, zbog čega čuvari gavranova nose ove ptice na ruci i staraju se za to da ne odlete.

(24sata)