Vijesti 19.03.2016.

Brojna preduzeća i pojedinci podržavaju Univerzitetski klinički centar RS

ČITANJE: 10 minuta
gastro
Svojim humanim gestom brojna društvenoodgovorna preduzeća i pojedinci nesebično su podržavali Univerzitetski klinički centar RS, čime su omogućili kvalitetnije liječenje pacijentima, ali i unaprijedili rad zaposlenih u ovoj ustanovi koja predstavlja kičmu zdravstvenog sistema u RS.

Zahvaljujući, između ostalog, i donacijama, Banjaluka danas ima hram zdravlja koji, kada je riječ o opremljenosti i kadru, spada u sami vrh ne samo u RS i BiH, već i u širem regionu. “Nezavisne novine” sastavile su listu koju čini tek dio nesebičnih podviga iza kojih stoje prijatelji UKC RS, a iz kojih je nedvosmisleno vidljivo da su ovakve akcije direktno uticale na efikasniji rad zdravstvene ustanove koja iz godine u godinu povećava broj svojih usluga.

Nikada nije kasno ni da ostale kompanije i građani daju svoj doprinos jačanju Univerzitetskog kliničkog centra RS i tako pomognu da on nezaustavljivo napreduje u svojim ambicioznim planovima.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, ističe da privrednici, odnosno preduzeća doniraju onoliko koliko imaju.

-Ako pogledate kroz medije, vidjećete da privrednici pomažu i građanima kroz izgradnju kuća i slične akcije- naveo je Trivić, koji je pozvao privrednike da i dalje učestvuju u humanim gestovima, kroz pomoć Univerzitetskom kliničkom centru RS, ali i svima ostalima kojima je podrška potrebna.

Iz UKC RS ističu da je svaka donacija dobrodošla, s obzirom na činjenicu da je riječ o najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj instituciju u RS, u kojoj se zbrinjavaju pacijenti najsloženijih zdravstvenih stanja iz čitave regije.

-Svim našim donatorima zahvaljujemo jer su svojim gestom još jednom pokazali da prepoznaju važnost naše zdravstvene ustanove i da nam pomažu u poboljšanju postojećih uslova za liječenje naših pacijenata, kao i da su podrška u dugoročnom razvoju najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj- navode iz UKC RS.

Osnovna djelatnost UKC RS je hospitalno liječenje (prijem, dijagnostika i zbrinjavanje) pacijenata na nivou sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Misija UKC RS je da postane efikasna i efektivna visokospecijalizovana zdravstvena, naučnoistraživačka i nastavna ustanova, posvećena pružanju kvalitetnih zdravstvenih usluga stanovništvu RS i šireg regiona na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

UKC RS ima 2.611 zaposlenih, odnosno 506 doktora (specijalisti, supspecijalisti, doktori medicine), pet stomatologa, 12 diplomiranih farmaceuta, 1.253 sestre (SSS, VSS, VŠS), 39 zdravstvenih saradnika i 796 radnika iz nemedicinskog sektora. Ova zdravstvena ustanova se sastoji od 42 organizacione jedinice, a broj raspoloživih kreveta je 1.243.

U prošloj godini liječeno je 73.800 bolničkih pacijenata, od kojih je 71.335 osiguranih i 2.465 neosiguranih. Tokom 2015. godine kroz ambulante najznačajnije javne zdravstvene ustanove u RS liječeno je 586.726 pacijenata.

Podrška koja mnogo znači: Pulsni oksimetri Klinici za infektivne bolesti

Institut za javno zdravstvo RS donirao je Klinici za infektivne bolesti UKC RS 10 oksimetara, uređaja za mjerenje pulsa i saturacije krvi kiseonikom. Kroz Projekat “Nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu”, a za potrebe sprovođenja nadzora nad influencom kod teških akutnih respiratornih infekcija, Centar za kontrolu zaraznih bolesti iz Atlante, u saradnji sa Centrom za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti jugoistočne Evrope, obezbijedio je donaciju 10 oksimetara za Kliniku za infektivne bolesti UKC RS u svrhu praćenja i liječenja ovih pacijenata.

Nabavka EKG aparata i bolničkog kreveta

NLB banka donirala je 10.000 KM za nabavku EKG aparata i bolničkog kreveta za Službu intenzivne medicine UKC RS.

-Uvijek smo bili spremni na ovaj način podržati rad UKC RS, instituciju od vitalnog značaja za zdravstveni sistem ovog društva, a svakako ćemo to nastaviti u narednim godinama- kaže Radovan Bajić, direktor NLB banke.

Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS, zahvalio je NLB banci koja je ovim gestom pokazala da prepoznaje značaj ove zdravstvene ustanove.

Donacija za krevete i aspiracione pumpe

“Hemofarm fondacija” je u okviru kampanje “Svim srcem” Službi intenzivne medicine UKC RS donirala finansijska sredstva od 19.000 KM za nabavku neophodnih kreveta i aspiracionih pumpi.

-Ova donacija je naš odraz društvene potrebe da podržimo napore medicinskih radnika u svim sredinama gde naš osnivač, kompanija ‘Hemofarm’, posluje- rekla je Suzana Đorđević, direktor “Hemofarm fondacije”.

Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS, naveo je da je ovo izuzetno značajna donacija prijatelja iz “Hemofarma” koji su se još jednom pokazali kao društveno odgovorna kompanija koja je godinama uz UKC RS. Riječ je o drugoj donaciji “Hemofarm fondacije” izvan granica RS. Prvom donacijom je opremljena laparoskopska sala u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Uređaj od velikog značaja

Kompanija “Mladegs Pak”, u saradnji sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Banjaluka, donirala je Odjeljenju hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS monitor za praćenje vitalnih funkcija.

Vrijednost donacije je veća od 8.000 KM, a uručenje je upriličeno na Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti. Stojislav Konjević, načelnik Klinike za dječje bolesti, zahvalio je na doniranom aparatu navodeći da će taj uređaj da značajno unaprijedi proces rada Odjeljenja hematoonkologije i Klinike za dječje bolesti.

Humani gest pacijenta  i direktora “Beme”

Klinici za infektivne bolesti uručena je donacija bolničkih posteljina ispred Tvornice obuće “Bema”. Ova donacija, čija je vrijednost 5.000 KM, znak je zahvalnosti Marinka Umičevića, tehničkog direktora “Beme”, za brigu i tretman koje mu je osoblje ove klinike ukazalo tokom njegovog liječenja u UKC RS.

Donirana je znatna količina posteljine: šliferi, plahte, jastučnice, peškiri za četiri odjeljenja Klinike, a isporučila ju je firma “Veteks”. Ovo nije prvi put da “Bema” uručuje donaciju UKC RS.

Sredstva za savremena kolica

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS donirao je UKC RS sredstva za savremena kolica za sakupljanje i transport medicinskog otpada i održavanje higijene, a vrijednost donacije je 10.000 KM.

-Ovo nije prvi put da nam ova institucija donira novčana sredstva u svrhu unapređenja sistema upravljanja medicinskim otpadom- rekao je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS. Srđan Todorović, direktor Fonda, ocijenio je da se saradnja dvije institucije odvija i putem pripreme novih projekata prema potencijalnim međunarodnim donatorima.

Uređaji za mališane

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banjaluka uručila je dva medicinska uređaja, kardiorespiratorni monitor i pulsni oksimetar, Klinici za dječje bolesti UKC RS, a ukupna vrijednost ove donacije je 7.000 KM. Donirani aparat je namijenjen životno ugroženoj djeci kako sa urođenim srčanim manama tako i djeci sa stečenim bolestima srca.

-Donacijom dajemo svoj skroman doprinos u poboljšanju uslova za liječenje djece- rekao je tada Goran Babić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank Banjaluka. Predstavnici Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. tada su obišli Kliniku za ginekologiju i akušerstvo te darivali svim bebama koje su rođene 31. oktobra 2015. štednu knjižicu i novčani ulog od 50 KM.

Gest RTRS za najmlađe pacijente

Odjeljenju dječje hematoonkologije Klinike za dječje bolesti Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, kako je tada bio naziv sadašnjeg Univerzitetskog kliničkog centra RS, 18. juna prošle godine uručena je donacija RTRS namijenjena najmlađim pacijentima.

Prihod od prodaje ulaznica za Đurđevdanski festival dječje pjesme, Banjaluka 2015, namijenjen je djeci koja se liječe u Odjeljenju dječje hematoonkologije, a odlukom Direkcije RTRS, prikupljena sredstva, u neto iznosu od 3.878 KM, iskorištena su za nabavku potrebne opreme za spomenuto odjeljenje.

Pokloni za bebe i majke

Kliniku za ginekologiju i akušerstvo najznačajnije javne zdravstvene ustanove u RS u maju prošle godine posjetili su predstavnici Crvenog krsta Banjaluka. Povod za njihovu posjetu je obilježavanje Međunarodne nedjelje Crvenog krsta koja se u svijetu obilježava od 8. do 15. maja.

Tom prilikom, već tradicionalno, uručeno je deset poklon paketa za novorođenčad i njihove majke iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Primjer koji treba slijediti

Kompanija “AS-Kramar” iz Ljubuškog donirala je Klinici za dječje bolesti dva uređaja – perfuzora tipa Compact S, čija vrijednost iznosi više od 4.000 KM. Načelnik Klinike za dječje bolesti dr Stojislav Konjević zahvalio je na doniranim aparatima te naveo da je riječ o uređajima koji će služiti za precizno ordiniranje terapije na odjeljenjima Klinike za dječje bolesti.

-Ovim putem koristim priliku da pozovemo i druge privredne subjekte u BiH da slijede naš primjer i priključe se onima koji kroz ovakve donacije pomažu institucije u BiH i ugroženo stanovništvo- rekao je Andrija Zovko, izvršni direktor kompanije “AS-Kramar”.

Korak naprijed u povećavanju efikasnosti

Kompanija “Roche d.o.o. – Roche Ltd.” je u februaru prošle godine donirala 200.000 KM za potrebe najznačajnije javne zdravstvene ustanove u RS. Zahvaljujući podršci ove kompanije nabavljen je aparat Ventana BenchMark GX koji je instaliran u Zavodu za patologiju. Doniranjem ovog aparata napravljen je korak naprijed u povećavanju efikasnosti laboratorije, te u lakšem i efikasnijem radu.

-Ovo nije prvi put da nam kompanija ‘Roche d.o.o. – Roche Ltd.’ donira medicinsku opremu- podsjetio je tada Mirko Stanetić, generalni direktor najveće zdravstvene ustanove. Prema riječima Adnana Filipovića, direktora farmaceutske kompanije “Roche d.o.o. – Roche Ltd”., Zavod za patologiju će, upotrebom doniranog Ventana BenchMark GX sistema, u velikoj mjeri unaprijediti dijagnostiku oboljelih od karcinoma dojke.

Tri podrške u godini dana

“McDonald's” je 19. januara prošle godine donirao kompresorske inhalatore Klinici za dječje bolesti najznačajnije javne zdravstvene ustanove u RS. “McDonald's” Banjaluka je treći put te godine obezbijedio podršku i pomoć u medicinskoj i nemedicinskoj opremi ljekarima i medicinskom osoblju Klinike za dječje bolesti za liječenje najmlađih pacijenata koji u ovu zdravstvenu ustanovu dolaze na liječenje iz cijele RS.

Vjetar u leđa za sanaciju Hirurgije

Za potrebe najveće zdravstvene ustanove u RS, njenom generalnom direktoru Mirku Stanetiću, ček u vrijednosti od 45.000 KM simbolično je 26. decembra 2014. godine uručio Goran Vlaović, generalni direktor kompanije “M:tel”. Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji i prijateljskoj podršci “M:tela” saniran je unutrašnji prostor zgrade banjalučke Hirurgije, sa akcentom na bolesničke sobe, intenzivne njege i hodnike. Takođe, od ovih sredstava nabavljen je i ugrađen novi agregat.

-Naša strateška opredijeljenost je savjesno i društveno odgovorno poslovanje- rekao je Vlaović tokom uručenja čeka, a kojem je prisustovao i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Pomoć porodilištu

Dodjelom donacije Sparkasse Bank d.d. BiH porodilištu najznačajnije javne zdravstvene ustanove u RS, kao šestom porodilištu u nizu, uspješno je okončan humanitarni projekat pomoći porodilištima “Jedna kartica, jedan novi osmijeh”, vrijedan 50.000 KM.

Ček sa iznosom od 7.500 KM zvanično je uručio Srđan Travar, direktor Sparkasse Bank d.d. BiH, Filijale Banjaluka. Donacija je iskorištena za nabavku dva fetalna monitora tip HUNTLEIGH i jedan fetalni pulsni oksimetar, a za ostatak iznosa nabavljena je bolnička posteljina.

Opremljena nova savremena sala

Klinika za ginekologiju i akušerstvo opremila je, zahvaljujući donaciji kompanije “Hemofarm”, novu savremenu laparoskopsku ginekološku salu.

-Nova ginekološka sala znači i mnogo više jer se radi o Klinici koja, pored toga što spasava živote, svakodnevno pomaže u donošenju novog života, što je od najveće važnosti za RS – rekao je Mirko Stanetić, generalni direktor banjalučke zdravstvene ustanove. Donacija opreme za novu ginekološku salu u vrijednosti od 30.600 evra bila je tada prva donacija “Hemofarm fondacije” izvan granica RS.

-To je ono čim mi, kao zaista društveno odgovorna kompanija, možemo doprinijeti i to je ono što ćemo i u budućnosti činiti- rekao je tada Aleksandar Veselinović, direktor “Hemofarma” Banjaluka.

(NN)