Region 21.10.2022.

BROJNE AKTIVNOSTI: Tamara Vučić, supruga predsjednika Srbije, posjetila Vašington

ČITANJE: 4 minute

Među govornicima na svečanom otvaranju nove zgrade Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu bila je i prva dama Srbije, Tamara Vučić, supruga predsednika Vučića.

“Smatram da je ovo izuzetno važan događaj za našu zemlju, za Republiku Srbiju, i nakon voše od decenije lutanja naše misije, odnosno našeg diplomatskog predstavništva, konačno imamo pravo mesto i pravu lokaciju gde možemo i da dočekujemo strane diplomate, da se sa njima družimo i da svoju politiku i svoju diplomatiju prezentujemo na pravi način. Tako da ovo veče je dokaz da upornošću i posvećenošću može sve da se uradi”, kaže Tamara Vučić.

Izgleda da je ova ambasada simbol odnosa. Gabrijel Eskobar kaže da nikad nisu bili bolji odnosi Srbije i Amerike nego sada.

“Ja bih se sa tim složila. Kao karijerni diplomata ne bih imala više šta da dodam. Apsolutno ovo mesto i ova ambasada upravo daje ozbiljan impuls i daće ozbiljan impuls našim dobrim diplomatskim odnosima.”

Šta ste Vi najviše poručili u Vašem govoru, šta ste želeli da prisutni čuju?

“Znate šta, ja sam želela da podelim emocije, jer ovo jeste iznad svega jedan emotivan momenat. Imajući u vidu da zaista imamo i predstavnika u vidu našeg ambasadora Marka Đurića ovde, dakle pravu osobu na pravom mestu i konačno jednu odličnu lokaciju za naše diplomatsko predstavništvo ovde u Vašingtonu.”

Šta poručujete ljudima i u Srbiji i onima u Americi, kako recimo srpska zajednica u Americi može da pomogne Srbiju i odnose Srbije i Amerike?

“Ja bih to ostavila njima. Mislim da svako od nas treba da pođe od sebe i da da svoj lični doprinos. Ne možemo uvek očekivati sve od države da nam da i da nam pokloni. Uvek treba poći od sebe, i razmisliti šta je ono što mi možemo za državu da učinimo, jer na kraju krajeva to je ono što je najvažnije.”

Šta ćete reći kada se vratite u Srbiju o utiscima sa ovog događaja, o susretima sa ljudima u Vašingtonu?

“Svakako sve pozitivne utiske nosim odavde. Ovo je takođe moja prva poseta Vašingtonu tako da imam sve pozitivne utiske i zaista lepe emocije”, kaže Tamara Vučić za RTS.

Modna revija

Prva dama Srbije Tamara Vučić prisustvovala je Gala modnoj reviji u organizaciji projekta „Diplomatija i moda“, upriličenoj 12. oktobra u Vašingtonu.

Modna događaj okupio je dizajnere iz čitavog sveta, a njihove kreacije su nosile prve dame, kao i šefovi država i članovi kraljevskih porodica, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Na reviji su bili i potpredsednica Vlada i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Važno je reći da je na događaju bilo od 20 ambasada u Vašingtonu, među kojima i Ambasada naše zemlje. A na značajnoj reviji među modelima kreatora iz više od 20 zemalja prikazane su i sjajne kreacije naših dizajnera Igora Todorovića i Mihaila Anušića odnosno njegovog brenda Mihano Momosa.

Tamara Vučić nosila je elegantnu haljinu sirena kroja, napravljenu od glamuroznog pliša, spuštenih ramena i ukrašenih šik resama. Ovaj model na divan način ističe siluetu, a materijal od kog je kreirana i pomenute rese koje su unele posebnu notu sofisticiranosti, čine ovu tolaetu još ženstvenijom.

Ministarka Maja Gojković odabrala je jednostavnu crnu haljinu, uz koju je ponela elegantnu ešarpu i bisere koje nose epitet večćnog klasika kada je reč o modnim detaljima koji odolevaju vremenu i trendovima.

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić predstavio se u elegantnom odelu, poštujući događaj.

Posle modne revije priređena je i degustacija vina, među kojima su bila predstavljena i vina iz Srbije, prenio je Blic.

 

Tamara Vučić sastala se sa izvršnom direktorkom Nacionalne asocijacije za obrazovanje dece (NAEYC), Mišel Kang, u sedištu ovog udruženja u Vašingtonu.

Kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na tom sastanku razmotrene su mogućnosti za razmenu iskustava i dobrih praksi u oblasti obrazovanja i sistemskog rada sa decom u najranijem dobu, od rođenja do pete godine života, što je od posebnog značaja imajući u vidu projekat uspostavljanja Centra za rani razvoj dece i inkluziju, čija izgradnja je počela u Beogradu.

Kao potencijalne oblasti saradnje izdvojene su inicijativa za uspostavljanje nedelje dece u Srbiji, ali i mogućnost da Nacionalna asocijacija za obrazovanje dece podeli dobru praksu rada sa mališanima u najranijem dobu i treninga eksperata koji bi bili angažovani u Beogradskom centru za rani razvoj dece i inkluziju.

(SB)

Oznake: Tamara Vučić