Vijesti 08.01.2019.

BROJNE ZVANICE, NIZ MANIFESTACIJA Svečanosti povodom Dana Republike

ČITANJE: 1 minuta

Nizom manifestacija kojima će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, zatim predstavnici Srpske u institucijama BiH, Republike Srbije te brojne zvanice iz regiona i svijeta, u Banjoj Luci će u srijedu, 9. januara, biti obilježen Dan Republike Srpske.

Protokolom je predviđeno da obilježavanje počne u 10.00 časova programom za djecu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Takođe u 10.00 časova, predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova svečani defile na Trgu Krajine.

Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani Borik sa početkom u 14.00 časova, dok će svečani prijem povodom Dana Republike Srpske biti održan u Administrativnom centru Vlade RS u 16.00 časova.

Podsjetimo, Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine kao republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska je svoj prvi Ustav dobila 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.