Vijesti 22.09.2018.

BROJNI SADRŽAJI I MODERNA INFRASTRUKTURA Manjača novi turistički kompleks

ČITANJE: 2 minute

Zona Manjače razvijaće se u narednom periodu kao rekreativni i turistički kompleks uz brojne sadržaje i modernu infrastrukturu, te ponudu ekstremnih sportova i domaćih proizvoda.

Ovo područje izuzetnih potencijala moglo bi da “oživi” kroz projekat “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks“, koji predviđa razvoj modernih kapaciteta u okolini velikog jezera, uz očuvanje regije sa svojim ruralnim obilježjima. Auto-kamp, izvičaki kamp, sportski centar, organska tržnica, pa čak i naselje gradova-prijatelja, sve je to planirano da se gradi u zavičaju pisca Petra Kočića.

Jedinstveni projekat su zajednički pokrenule institucije Gradska razvojna agencija, Centar za razvoj sela i Turistička organizacija Banjaluka, a zvanično će biti prezentovan u ponedjeljak, 24. septembra, u razvojno-edukativnom centru „Ekonomija“ na Manjači.

– Nakon raskida koncesionog ugovora ovo prirodno dobro vraćeno je u nadležnost Centru. Želimo sada da ga uredimo kao kvalitetno izletište sa mnoštvom sadržaja, ponudimo Banjalučanima i drugim posjetiocima, sve sa namjerom da ova lokacija u narednom periodu postane jedna od najljepših destinacija u okruženju – izjavio je Draško Ilić, direktor Centra za selo, ističući da Banjaluci definitivno nedostaje takav uređen i sadržajan prostor.

Mada su za ovu ideju potrebna velika sredstva, kreatori vjeruju da će biti zainteresovanih voljnih da finansijski podrže projekat.

– Naše tri institucije mogu stvoriti preduslove da se gore pojave mnogi privredni subjekti, kolektivi, društva, svi oni koji bi poželjeli da na tako lijepom mjestu imaju ljetnikovce, nadstrešnice, ognjišta. Ponudićemo i ambasadama, stranim gradovima sa kojima imamo potpisan sporazum o saradnji da nas podrže i budu dio projekta kroz “naselje gradova partnera” – precizirao je Ilić.

U TOBL-u  ističu da je ovo odlično zamišljen proizvod da se proširi turistička ponuda Banjaluke.

– Ukoliko se realizuje, ne samo da očekujemo povećan broj gostiju već benefit i za naše Banjalučane koji će moći da se relaksiraju samo na nekoliko kilometara od grada, i neće morati da idu na druge destinacije – rekli su u TOBL-u.

Posjete cijele godine

Nadležni vjeruju da će se izgradnjom nedostajuće infrastukture i planiranih objekata na prostoru Manjače stvoriti uslovi za kontinuiran dolazak i boravak turista u Banjaluci tokom cijele godine.

Plan je da se ovdje razvija planinski, zimski, lovni, zdravstveni, seoski, kulturni turizam, te ekstremni sportovi: biciklizam, paraglajding, planinski reli, vožnje i džipijade.

(Srpskainfo)