Vijesti 22.10.2017.

Brutalno tukle drugaricu, sada izložene linču

ČITANJE: 3 minute

Slučaj premlaćivanja 14-godišnje djevojčice u Banjaluci, koji je snimljen mobilnim telefonom, zgrozio je javnost u RS do te mjere da je na društvenim mrežama otvoren ”lov na vještice” i javno se poziva na linč maloljetnica osumnjičenih za brutalno batinanje vršnjakinje.

Kao da ne postoje institucije koje se time bave na društvenim mrežama vlada sveopšta histerija. Vokabularom internet komentatora dominiraju mržnja, pozivi da se pravda uzme u svoje ruke i da se na nasilje odgovori nasiljem. Pojedinci su otišli toliko daleko da su javno otkrili imena svih učesnica napada, iako je riječ o maloljetnicima.

Javno su “šerovani” i linkovi na fejsbuk i instagram profile osumnjičenih djevojčica koje su sada izložene prijetnjama raznih “junaka” koji im uz salve psovki, prijete ubistvom, puštanjem krvi, batinama, šišanjem na ćelavo, te kao što su u snimku tražile od svoje žrtve klečanjem i ljubljenjem đonova.

Prijetnje nisu zaobišle ni njihove roditelje, a majka jedne od osumnjičenih priznaje da je i sama bila u šoku kada je pogledala video premlaćivanja. Po saznanju da je njena kćerka u tome učestvovala kontaktirala je sa policijom.

– Ne bježimo od odgovornosti i ona treba da odgovora za sve što je učinila. Ali, nije sve tako crno i bijelo kao na tom šokantnom snimku. Problem između tih curica pojavio se mnogo ranije i sada je eskalirao. Od verbalnog prepucavanja, do podsmijvanja na društvenim mrežama – priča ova majka.

Ona kaže da javnost ne zna drugu stranu priče te da je žrtva, noć prije nego što je napadnuta, zajedno sa prijateljicom istukla jednu od osumnjičenih, što je za ”Novosti” potvrđeno i u PU Banjaluka.

– Ne opravdavam nasilje, ali želim da se sazna istina. Tom snimku je prethodio napad žrtve na drugu djevojčicu, kao i prijetnje da će joj štiklom gaziti lice i slično. I te prijetnje su takođe snimljene kamerom. Prije šokantnog snimka ta djevojčica je mojoj kćerki opalila dva šamara i prva ju je udarila – tvrdi ova majka, čiji identitet iz bezbjednosnih razloga nećemo objaviti.

Na snimku premlaćivanja nasilnice od žrtve zahtevaju da klekne na pod, da im se izvine i poljubi đon što su, kako tvrdi ova majka, preslikane prijetnje koje je žrtva ranije upućivala nekim od osumnjičenih.

– Nakon tog nemilog događaja žrtva je izašla u jedan noćni klub i pila alkohol u ranim jutarnjim satima… Pa koji to ugostitelji dozvoljavaju maloljetnicama da piju alkohol usred noći – pita se ova majka.

Ona kaže da je, nakon svega, njena kćerka izložena javnom linču, a zbog prijetnji na internetu plaši se za njenu bezbjednost.

– Ona će odgovorati za sve što je učinila, ali ne mogu da dopustim da neko ugrožava njenu bezbjednost. Ljudi barataju sa poluinformacijama, nemaju potpunu sliku događaja, a otvoreno prijete. Ko može da mi garantuje da te prijetnje neće i ostvariti – pita se zabrinuta majka.

Odrasli da reaguju

U Instituciji Ombudsmana za djecu RS kažu da je vršnjačko nasilje veliki problem koji treba ozbiljno shvatiti, da bi se moglo pravilno reagovati.

– Svako dijete ima pravo na zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi dijete trpilo nasilno ponašanje od bilo koga, niti i jedan razlog kojim se može pravdati izostanak reakcije odraslih u preduzimanju mjera u zaštiti deteta. Nasilje među djecom nikada nije opravdano i svako se može i mora spriječiti – navode u instituciji Ombudsmana za djecu.

(Novosti)