Brza vožnja odnijela najviše života

Crni bilans na putevima širom Srpske nastavljen je i u prošloj godini, o čemu svjedoči podatak da je u saobraćajnim nesrećama poginulo 130 osoba, što je za 15 više nego godinu ranije, a gotovo polovinu saobraćajki sa tragičnim ishodom uzrokovala je brza vožnja.

Prema podacima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS dostavilo “Glasu Srpske”, broj poginulih veći je za 13 odsto nego godinu ranije, a najugroženija dionica lani je bio putni pravac Gojsovac – Bijeljina, na kojem je život izgubilo pet lica, dok je šestoro teško povrijeđeno.

– Među najugroženijim dionicama su i pravac Gradiška – Nova Topola, na kojem su u tri saobraćajne nesreće poginule tri osobe, a deset ih je zadobilo teške povrede. Na dionici puta Klašnice – Prnjavor poginule su takođe tri osobe, a osam lica je teško povrijeđeno – naveli su u MUP-u RS.

Ističu da je u 45 odsto saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodom uzrok nesreće bila neprilagođena i nepropisna brzina, kretanje vozila suprotnom stranom puta bilo je uzrok 20 odsto nesreća, a zbog nepoštovanja prvenstva prolaza dogodilo se pet odsto nesreća, koliko i zbog nepropisnog preticanja.

Rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Milan Tešić ističe za “Glas Srpske” da je lani, nažalost, došlo do porasta broja poginulih u saobraćajnim nesrećama, ali da je smanjen broj teško povrijeđenih u odnosu na godinu ranije.

– Posmatrano u petogodišnjem periodu, prošla godina je bila u rangu 2014. i 2016. godine prema broju nastradalih, dok je od početka evidentiranja saobraćajnih nesreća najpovoljnija situacija bila 2017. godine. To govori da ima prostora za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj, a ključni ciljevi na kojima ćemo raditi u idućem periodu utvrđeni su novim programom bezbjednosti saobraćaja na putevima RS koji je Vlada usvojila u februaru – rekao je Tešić.

Naglašava da su i u tom dokumentu brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i nekorišćenje bezbjednosnog pojasa navedeni kao najčešći uzroci nesreća sa smrtnim ishodom.

– Bezbjednosni pojas se kod nas koristi u 63 odsto slučajeva, dok je u Srbiji taj procenat oko 90, a u zemljama EU 98 odsto. Sigurno bismo godišnje sačuvali bar deset života ako probudimo svijest učesnika u saobraćaju o značaju upotrebe pojasa – istakao je Tešić i dodao da su česte i nesreće na putevima u kojima stradaju pješaci, zbog čega je apelovao na njih da obavezno noću koriste svjetloodbojne prsluke kako bi bili vidljivi vozačima.

U proteklih nekoliko godina na listu najopasnijih mjesta na putevima u Srpskoj na kojima su u saobraćajnim nesrećama poginule desetine ljudi upisane su krivine Piljagići na putu Banjaluka – Prijedor, zatim Tutnjevac na pravcu Banjaluka – Prnjavor i Ljubogošta na dionici Pale – Sokolac.

Kazne

Novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je stupio na snagu 15. februara 2017. godine, propisane su visoke kazne za pojedine prekršaje. Tako je kazna za izazivanje saobraćajne nesreće od 1.000 do 5.000 KM, za vožnju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi od 400 do 1.000, a isto toliko iznosi i kazna za kretanje brzinom većom za 30 kilometara na sat od dozvoljene. Među paprenim kaznama je i ona za nevezivanje pojasa tokom vožnje, a svi koji prekrše ovu odredbu platiće od 100 do 300 KM.

Najkritičnije dionice u 2018. godini

 

M-18 Gojsovac – Bijeljina

5 poginulih

6 teško povrijeđenih

20 lakše povrijeđenih

 

M-16 Gradiška – Nova Topola

3 poginulih

10 teško povrijeđenih

42 lakše povrijeđenih

 

M-16.1Klašnice – Prnjavor

3 poginulih

8 teško povrijeđenih

57 lakše povrijeđenih

(Glas Srpske)

“PAMETNA STAJALIŠTA” Info displeji u centru Banjaluke najavljivaće dolazak autobusa

U gradskom jezgru do kraja iduće godine bi trebala bi biti postavljena dva digitalna info displeja koji bi trebali obezbijediti Banjalučanima, ali i posjetiocima u gradu, razne informacije. Jedan bi trebao da bude na autobuskom stajalištu ispred zgrade glavne „Pošte“, a drugi na stajalištu na Trgu Krajine. Radi se o zajedničkom projektu dva odjeljenja Gradske

SLUČAJ “SPECIJALCI” Banka ne traži odštetu za ukradeni novac na autoputu

Unikredit banka, čiji su novac prema optužnici opljačkali pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihov saradnik, ne potražuje odštetu jer je sve nadoknadilo osiguravajuće društvo, kazala je u banjalučkom Okružnom sudu republički tužilac Živana Bajić. U ovom slučaju po treći put sudi se nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

(NE) KUPUJMO DOMAĆE: Uvoz žestokih alkoholnih pića u BiH od 2015. tri puta uvećan

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine. Pokazuju to podaci koje su “Nezavisne” dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 miliona KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona. Kada je riječ o ovim pićima,

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.