Vijesti 19.10.2021.

“BRZI ODGOVOR”: EUFOR održao vježbu u bazi Butmir kod Sarajeva

ČITANJE: 2 minute

EUFOR je održao metodsko-pokaznu vježbu “Brzi odgovor 2021“ u bazi Butmir kod Sarajeva.

Fotografije koje su objavljene na EUFOR-ovoj Facebook stranici prikazuju događaje iz EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021.

– Pripadnici Multinacionalnog bataljona (MNBN) imali su vježbe u južnom dijelu BiH, a podržali su ih pripadnici domaćih agencija za provođenje zakona i Oružanih snaga BiH. Posljednjeg dana LIVEX dijela EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 pripadnici Multinacionalnog bataljona suočili su se sa scenarijom kontrole nereda. Nakon toga, su se vratili u kamp Butmir na Dan visokih zvanica i ceremoniju zatvaranja vježbe – saopšteno je na Facebooku, prenosi Avaz.

Događaju su prisustovali predstavnici državnih institucija i ambasada, a metodsko-pokaznom vježbom su demonstrirane sposobnosti EUFOR-a na kopnu i u zraku. Održan je i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Višenacionalnog bataljona.

Ukazujući na uspješnu transformaciju BiH iz zemlje koja prima sigurnosnu podršku do zemlje koja pruža tu podršku u svijetu, zamjenik generalnog sekretara evropskih službi za vanjsko djelovanje za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize Charles Fries je kazao da se operacija nastavlja i da će EU naredne godine dodatno podržati Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

On je dodao da je još jedna poruka koju donosi iz Brisela u Sarajevo ustvari poruka angažmana i solidarnosti sa BiH te dodao da je Evropska unija tu da pomogne..

Ambasador Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) kazao je da Evropska unija nastavlja ulagati u oblast sigurnosti u BiH te poručio da će EU učiniti sve da EUFOR-ova misija bude uspješna i ostvari ciljeve u budućnosti.

Vježba je ponovo okupila bh. agencije za provođenje zakona, Oružane snage BiH i EUFOR s ciljem provjere planova za vanredne situacije, kao i sposobnosti.

Tokom vježbe izvršena je provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

(SB)

Oznake: Eufor