BRZO SE KVARE, CIJENE PADAJU: Proizvođačima voća i povrća prijete veliki gubici

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) upozorila je danas na potencijalno velike gubitke proizvođača voća i povrća u svetu.

Ograničenje kretanja, visoki troškovi transporta i zatvorena tržišta zbog pandemije Covid-19, urušili su lance snabdevanja svežim voćem i povrćem i doveli do velikih poremećaja u pogledu tražnje i cena, navodi se u saopštenju.

Dok cene nekih proizvoda skaču, posebno onih za koje se smatra da jačaju imunitet – poput limuna i belog luka, druge dramatično padaju.

U zemljama koje nemaju dovoljno ljudi za berbu voća ili sakupljanje povrća na vreme, rod može da istrune na njivama, a dodatni gubici prete proizvođačima i u slučaju kašnjenja transporta ili istovara, jer su sveži proizvodi brzo kvarljiva roba.

– Voće i povrće su podložni brzom kvarenju i potrebno je da što brže stignu na tržište. Međutim, trgovinske mogućnosti su ograničene, jer se sve u lancu vrednosti urušilo, tržišta su se zatvorila, zemlje su ograničile prelazak granica, zatvorile su se luke, porasli troškovi prevoza i tako dalje – navodi ekonomista FAO-a, Andrij Jarmak.

Dodaje da je u ovim burnim vremenima, pristup tržišnim informacijama u realnom vremenu od presudnog značaja.

Stoga su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i FAO pojačali napore u pružanju aktuelnih podataka o kretanjima na robnim tržištima putem široko korišćenih platformi, kako bi pomogli voćarima i povrtarima da se snađu u novoj situaciji.

Jarmak je dodao da je ideja da na ovaj način “u najvećoj mogućoj meri ograničimo gubitke koji će uticati na ceo lanac snabdevanja, a koji će verovatno biti značajni uprkos našim naporima”, navodi se u saopštenju FAO.

(Agencije)

GRADNJA POČINJE NA JESEN: Odabrano najbolje idejno rješenje buduće škole u Adi (FOTO)

Na konkursu za najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje prve škole u Adi pobijedila je firma Ruting, a sa prvim radovima bi trebalo da se počne na jesen. Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić istakao je da će Ada, kao brzorastuće naselje, dobiti svoju osnovnu školu, u okviru velikog plana izgradnje i obnove školske infrastrukture širom grada.

KRIŠTO: SDA nakon sastanka lidera tri stranke dogovor tumačila na svoj način

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je u intervjuu Srni da su lideri tri stranke – HDZ BiH, SNSD i SDA dogovorili kako da se stvari u BiH pomjere naprijed, ali da je SDA odmah nakon sastanka na svoj način tumačila dogovor.  Krišto, koja je i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakla

JEDNA OSOBA PREMINULA: Virus korona potvrđen kod 114 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, novi virus korona potvrđen je kod 114 osoba u Republici Srpskoj, dok je jedna osoba preminula, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Testirana su 582 uzorka. Zeljković je naveo

Banjalučanin uhapšen zbog marihuane

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka izvršili su kriminalističku obradu nad licem čiji su inicijali D.Đ, kod kojeg je pronađana određena količina marihuane. Ovo lice uhapšeno je juče jer je kod njega pronađeno i oduzeto 10,38 grama marihuane, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave. U saopštenju je navedeno da će Policijska uprava Banjaluka protiv D.Đ u redovnoj

AERODROMI REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”

DRAGIČEVIĆ: Stanivuković pravi predstavu na Trgu 

Davor Dragičević prozvao je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića zbog političke zloupotrebe pokreta „Pravda za Davida“. Nakon što je Stanivuković danas održao pres konferenciju na Trgu Krajine, navodno dajući podršku članovima „Pravde za Davida“ koji su prije tri dana privedeni zbog neprijavljenog okupljanja na Trgu, Dragičević je putem Fejsbuka poručio sljedeće: “Opet predstava na trgu, dobro